Livstidsdömda Gdeim Izik-fångar hungerstrejkar

Västsaharier dömda till livstid eller 20 års fängelse för protester mot stölden av Västsaharas naturresurser.

13 västsahariska politiska fångar i Saléfangelset i Marocko har den 13 mars hungerstrejkat i 10 dagar. Flera av de hungerstrejkande är nu starkt påverkade. De är sedan tidigare försvagade på grund av tortyr och sjukdomar som inte behandlas.

Västsaharierna dömdes 2013 till livstid eller mer än 20 års fängelse av marockansk militärdomstol efter deltagande i protestlägret Gdeim Izik 2010. De anklagades för mord i samband med att lägret efter en månad förstördes av marockansk polis. Västsaharierna dömdes på erkännanden under tortyr, och utan att de identifierats av vittnen eller att obduktionsprotokoll av kroppar presenterats.

I samband med protestlägret, som byggdes upp 35 år efter den marockanska ockupationen, krävde västsaharierna slut på diskriminering och stölden av naturresurserna.

I slutet av februari i år genomförde de 13 dömda en 48 timmar lång hungerstrejk med krav på att de skulle släppas eller få en ny rättegång av en civil domstol.

Eftersom de inte fått svar på sina krav startade de en obegränsad hungerstrejk 3 mars.

– Vi har dömts till livstids fängelse av en militärdomstol för att vi kräver våra socio-ekonomiska rättigheter och för att vi fördömer stöld.

– Men EU, å andra sidan, bryter europeisk lag genom sina handelsavtal med Marocko. Att EU-ledare kan överklaga en rättvis dom medan vi inte ens kan överklaga en olaglig dom är en orättvisa utan dess like, sa Sidahmed Lemjiyed, en av de hungerstrejkande och generalsekreterare för CSPRON, en organisation som arbetar för skydd av Västsaharas naturfyndigheter.

I december upphävde EU-domstolen ett handelsavtal mellan EU och Marocko när det gäller västsahariska fiske- och jordbruksprodukter. Domen har överklagats av alla EU-länderna – inklusive Sverige. Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet reserverade sig mot beslutet i EU-nämnden.