Skyddslösa västsaharier protesterar mot ockupationen

Minurso-soldater vid Oum Dreyga. UN Photo Martine Perret

– Jag kräver, att FN skyddar alla västsaharier – inte bara människorättsaktivisterna, att FN omedelbart skicka kommissioner till det ockuperade området där en brutal ockupation pågår, att FN pressar Marocko att frige de västsahariska politiska fångarna och att FN tar sitt ansvar att avkolonisera Västsahara.

Detta sa Aminatou Haidar när hon i september talade på länk till delegaterna i Genève vid FN:s Människorättsråds nästan månadslånga möte. Hon är bara en av många västsaharier som trakasseras och förföljs.

I september grundade en grupp västsahariska människorättsaktivister i den ockuperade delen av Västsahara en ny organisation; ISACOM (Saharawi Organ against the Moroccon Occupation). Den ledande personen är Aminatou Haidar, tidigare ledare för människorättsorganisationen CODESA samt pristagare till det svenska Right Livelihoodpriset 2019.

Organisationens mål är inte bara att arbeta mot och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna utan också om den marockanska ockupationen.

Men den marockanska polisen har nu trappat upp de förföljelser och trakasserier som ständigt pågår mot västsaharier som visar tecken på motstånd mot den marockanska ockupationen. Nu riktar man in sig på grundarna av den nya organisationen.

Aminatou Haidars hem var i början av oktober omringat av uniformerade och civilklädda poliser som hindrade besökare inklusive familjemedlemmar att besöka henne. I ett videoklipp berättar hon själv om hur hon är instängd i sitt eget hem. Även andra kända människorättsaktivister har trakasserats eller hindrats från att besöka varandra.

Marockanska myndigheter anklagar nu Aminatou Haidar för att hota landets integritet.

Right Livelihood Foundation har kraftigt fördömt hoten mot Aminatou Haidar och de övriga ledarna i den nya föreningen med hänvisning till brott mot yttrande- och föreningsfrihet.

Hoten och förföljelserna pågår samtidigt som FN fyller 75 år och FN:s MR-råd har möte i Genève. Och senast 31 oktober ska FN:s säkerhetsråd fatta nya beslut om MInurso-styrkan i Västsahara, den enda FN-styrka som saknar MR-mandat.

Under tiden och sedan 10 år tillbaka sitter ledare för protestlägret Gdeim Izik kvar i marockanska fängelser trots internationella protester och hungerstrejker. De är dömda till livstids fängelse eller 20 år.

Samtidigt sitter unga västsahariska aktiviststudenter fängslade dömda till 3-10 års fängelse, dömda på fabricerade uttalanden.

I juni 2020 publicerades en diger rapport om de fängslade unga studenterna. Den är skriven av den norska juridikstudenten Tone Moe och finns att läsa här.

Här är två uttalanden från studenter som släppts:

”Ett fängelse är normalt fyllt av ett ständigt ljud från fångarna. Men inte i Ait Melloul. Där var det tystnaden som plågade mig. Den bröts bara av skriken från de fångar som blev torterade.”

”Polisen tittade på mig och sa: ”Jag kommer att skriva det som faller mig in och du kommer att tvingas att skriva under.” Rapporten var på franska. De skulle ha kunnat skriva att jag var en terrorist och ändå skulle jag inte ha förstått vad jag var anklagad för.”