Västsaharas tystade journalister

4 västsaharier på väg att fira att Salah Lebsir frigetts greps och misshandlades i Smara. Bild: Nushatta foundation

Den västsahariske medieaktivisten Salah Lebsir dömdes i juni 2015 till fyra års fängelse efter att ha deltagit i en fredlig manifestation för självbestämmande för Västsahara.

Som svar på en fråga från en spansk EU-parlamentariker svarade EU:s utrikestalesperson Federica Mogherini 2016 att EU var medveten om fallet med Salah Lebsir och brotten mot de mänskliga rättigheterna, att EU är i dialog med olika organisationer och marockanska myndigheter samt att EU stöder reformprocessen i Marocko.

Den 7 juni 2019 släpptes Saleh efter avtjänat straff och återvände till sin hemstad Smara. Släktingar och sympatisörer samlades utanför hans hem för att fira honom men hindrades av civilklädd polis och paramilitära grupper med batonger.

Fyra personer på väg till Salah Lebsirs hem tvingades också ut ur en bil och misshandlades och greps i närheten av hemmet.

Polisario Front kräver att FN stoppar det brutala våldet.  FN:s fredsbevarande styrka MINURSO saknar MR-mandat.

Salah Lebsir hungerstrejkade under sin fängelsetid och krävde respekt för det mest basala mänskliga rättigheter.

Detta filmklipp från YouTube (Nushatta Foundation)  innehåller våldsamma scener: https://www.youtube.com/watch?v=SmepM-31M9U

Reportrar utan gränser uppmärksammar i en ny rapport 11 juni  ockuperade Västsahara “som till stor del är avskärmat från omvärlden, en vit fläck på kartan som knappt några journalister tillåts bevaka” skriver svenska Reportrar utan gränser:

“Av rapporten “Western Sahara, a desert for journalists” framgår att den mediala tystnaden i Västsahara är ett resultat av konstant förföljelse och förtryck av lokala västsahariska journalister som försöker rapportera vid sidan av de officiella marockanska nyhetskanalerna. Därutöver är det nästintill omöjligt för utländska journalister att arbeta i området.

Marocko nekar systematiskt tillträde för utländska journalister som vill besöka Västsahara. Landet straffar också de lokala journalister som via sociala medier försöker ge en kompletterande bild till den officiella marockanska nyhetsrapporteringen från området. Dessa metoder som pågått i åratal har bidragit till att Västsahara förvandlats till en vit fläck på den mediala världskartan.

Reportrar utan gränsers nya rapport ger bland annat röst åt de många västsahariska journalister som dömts till långa fängelsestraff för sin rapportering. Det är röster som sällan hörs och som spelar en viktig roll i strävan att få fred i regionen.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex rankas Marocko på plats 135 av 180 länder. ”Rapporten “Western Sahara, a desert for journalists” har tagits fram av Reportrar utan gränser Spanien.”

Läs hela rapporten på engelska på svenska Reportrar utan gränsers hemsida här: http://www.reportrarutangranser.se/nyheter/20190612/ny-rapport-ger-rost-vastsaharas-tystade-journalister