Har Sverige ett ansvar för Västsaharas stulna råvaror?

Seminarium om Västsahara i Almedalen 2 juli.

Ska Sveriges regering i likhet med Norges regering ge rekommendationer till näringslivet att inte ha verksamhet i ockuperade Västsahara och har Sverige ett ansvar? På de frågorna var det bara Vänsterpartiets representant som svarade tydligt ja vid ett seminarium i Visby 2 juli.

Socialdemokraternas och Centerpartiets representanter ville dessutom gärna prata om Afrikanska Unionens och FN:s ansvar i stället för Sveriges och EU:s i Västsaharafrågan.

– Den norska regeringen ger tydliga rekommendationer till norskt näringsliv om att inte operera i ockuperade Västsahara. Den rekommendationen ger dock inte den svenska regeringen, sa Erik Hagen från nätverket Western Sahara Resource Watch på seminariet i Almedalen.

Ändå är det Sverige som politiskt sticker ut som det land som tydligast kritiserar Marockos ockupation och bäst försvarar och hävdar västsahariernas rätt till sitt eget land. Sverige röstade dessutom nej till fiskeavtalet mellan EU och Marocko och la ned sin röst när det gäller handelsavtalet, eftersom de bryter mot folkrätten och EU-domstolens domar.

Men Sverige vägrar alltså att ge rekommendationer till näringslivet. Det är en paradox, eftersom Sverige har en så hög svansföring i Västsaharafrågan politiskt, menade Erik Hagen.

Han gav ett närliggande exempel på svenskt företagande: Wisby Tankers transporterar sedan åratal petroleum till marockansk militär, rederier och fosfatanläggningen i Västsahara och bidrar därmed till den fortsatta ockupationen och vinster till den marockanska staten.

Sverige har ett ansvar men naturligtvis har Marocko huvudansvaret.  Svenska företag och Fjärde och Sjunde AP-fonden, som äger aktier i tyska Siemens, är involverade i verksamhet i Västsahara. Vi är därför med och bidrar till plundringen. Regeringen måste ge rekommendationer till näringslivet, sa Lotta Johnson Fornarve, Vänsterpartiet.

Lika tydliga var inte övriga i den panel som bestod av riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Hur ska man göra för att få upp den tysta Västsaharafrågan på agendan? frågade moderatorn journalisten Anna Roxvall bland annat.

Få länder i EU är intresserade. Sverige är ensamma där. Frankrike och Spanien kommer inte att vika sig. Stärk FN-spåret och Minursos mandat. Afrikanska Unionen borde prata med Marocko, precis om EU pratar med Ungern och Polen, menade Pyry Niemi, Socialdemokraterna.

Sverige skulle kunna göra mycket mer; intensifiera arbetet, genomför folkomröstningen om Västsaharas självständighet, erkänn Västsahara enligt riksdagsbeslutet och tryck på för att Minurso ska få ett MR-mandat, och varför inte sanktioner mot Marocko, menade Lotta Johnson Fornarve, Vänsterpartiet.

FN har ansvaret. Afrikanska Unionen har öppnat för att Marocko ska vara medlem. FN-sändebudet Köhler har lämnat sin post. Vem ska egentligen rösta i en folkomröstning? Folk har flyttat runt och situationen är annorlunda nu. Vilken roll ska grannländerna Mauretanien och Algeriet ha? Det finns en regional struktur och flera oklara frågor, menade Kerstin Lundgren, Centerpartiet.

Organisera studiebesök för riksdagsledamöter till lägren, ställ frågor i riksdagen, ordna seminarier som detta, tyckte Janine Alm Ericson Miljöpartiet.

När det gäller ansvaret för råvarorna, tyckte kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson att varor borde märkas med om de kommer från Marocko eller Västsahara, så att konsumenterna själva kan välja.

Socialdemokraten Pyry Niemi menade att självständighet för Västsahara är en möjlig väg, men den måste respekteras av alla. Nya tankar måste tänkas. Han förde fram en kontroversiell sådan som inte diskuterats öppet tidigare: Kan någon form av självstyre vara en sådan väg för att komma vidare?

Centerpartisten Kerstin Lundgren menade att Algeriet och Mauretanien måste blandas in mer och Afrikanska Unionen måste ta ett större ansvar i stället för EU. Hon fick medhåll av Pyry Niemi.

Seminariet anordnades av Emmaus Stockholm och Afrikagrupperna.  Moderator var journalisten Anna Roxvall, som tillsammans med fotografen Johan Persson skrivit boken Västsahara inifrån – att svika ett folk.

Hela seminariet finns på Emmaus Stockholms facebook.