Amnesty uppmanar till brevkampanj för Sultana Khaya

Sultana Khaya 13 maj 2021.

Halv sex på morgonen den 15 november bröt sig en större grupp civilklädda marockanska säkerhetsagenter in i Sultana Khayas hem i Boujdour i ockuperade Västsahara. Männen våldtog Sultana och hennes syster Waara samt misshandlade den 80-åriga mamman. De genomsökte huset, slog sönder dörrar och garderober.

Sultana sitter i husarrest sedan november 2020. Hon får inte lämna huset och inte heller ta emot besök. Hon kunde därför inte uppsöka sjukvård efter våldet hon utsatts för.

Sultana är inte gripen eller åtalad för något brott. Hon har inte fått någon förklaring till varför hon befinner sig i husarrest.

Amnesty International uppmanar till en brevkampanj för Sultana med bland annat krav på ett omedelbart stopp för de brutala attackerna samt en omedelbar, oberoende och opartisk utredning av säkerhetsstyrkornas attacker och våld och att de ansvariga ställs inför rätta.

Brevet bör ställas till Marockos premiärminister Aziz Akhannouch. Exempel på brevtext finns i denna länk: Urgent Action. Sahrawi activist raped by Moroccan Forces.

Sultana Khaya är ordförande i föreningen League for the Defense of Human Rights and against Plunder of Natural Resurces. Hon är också medlem i ISACOM (Sahrawi Organ against Moroccan Repression) där Aminatou Haidar är ordförande.

Sultana har tidigare under året blivit överfallen i sitt hem av maskerade män, som även stulit värdeföremål och gripit tre personer som befann sig i huset.

Premiärminister Aziz Akhannouch var tidigare finansminister och jordbruksminister. Han är enligt Wikipedia och Forbes en av Afrikas rikaste miljardärer.

Lena Thunberg