Befria Västsahara!

Socialdemokraterna Björn Petersson, Johan Büser och Elin Gustafsson i de västsahariska flyktinglägren oktober 2019.

I oktober i år besökte vi de västsahariska flyktinglägren i södra Algeriet som en parlamentarikerresa tillsammans med Emmaus Stockholm och Svenska Västsaharakommittén.

Som socialdemokrater har vi ett starkt engagemang för internationell solidaritet, vi är en del av en internationell arbetarrörelse och har till uppgift att arbeta för jämlikhet, frihet och rättvisa världen över.

I flera decennier har den marockanska ockupationen pågått i Afrikas sista koloni och rapporteringen om situationen är liten i Sverige. Socialdemokraterna har länge haft ett engagemang för att befria Västsahara och det finns även ett beslut i riksdagen om ett erkännande av Västsahara som fortfarande inte har aktualiserats. Vi ser dock fram emot att det blir verklighet och leder till ett fritt Västsahara. Vi valde därför på eget initiativ att göra en studieresa för att lära oss mer om den aktuella situationen och vad vi mer kan göra för att stärka det västsahariska folkets rättigheter.

Under resan bodde vi i ett av lägren och träffade representanter för Röda halvmånen och andra delar av civilsamhället samt viktiga organisationer för mänskliga rättigheter. De vittnade alla om att mänskliga rättigheter i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara inskränks varje dag, därför behövs det åtgärder här och nu för att stötta det västsahariska folket men även ett arbete för en långsiktig lösning för ett fritt Västsahara. Vi träffade även politiska representanter från Västsahara så som parlamentsledamöter, presidenten samt nuvarande och före detta ledamöter i Afrikanska unionen. Vi gjorde också ett besök på befriat område, en lång resa i öknen med jeep.

Arbetet för jämlikhet och solidaritet finner inga landsgränser, vi måste kämpa för alla folks frihet och hela världens fred. Vi står upp för internationell solidaritet och det västsahariska folket!

Johan Büser, Björn Petersson, Elin Gustafsson

Socialdemokratiska riksdagsledamöter