Desinformation från israeliskt företag avslöjat

Marockos flagga

I åtta månader har en stor grupp journalister från bland andra The Guardian, Radio France och Der Spiegel i hemlighet arbetat för att avslöja ett privat israeliskt företag, som sysslar med påverkansarbete genom olika former av Fake News.

Tjänsterna har sålts till cirka 20 länder som Indien, Tyskland, Marocko för att påverka och manipulera valresultat och omröstningar, muta och ”plantera” historier i nyhetsmedia eller för att smutskasta politiker via sociala medier med avsändare som är icke-existerande avatarer.

När det gäller Marocko har bland annat en kampanj gått ut på att smutskasta den västsahariska befrielserörelsen Polisario Front och påstå att organisationen är förbunden med Hizbullah och Iran.

Det israeliska företaget Team Jorge leds av en tidigare säkerhetsagent Tal Hanan, som anser att han inte har gjort sig skyldig till något brott. Företaget säljer sina tjänster till den som vill betala.  Det kan gälla olika länders säkerhetstjänst, säger Tal Hanan i ett samtal inspelat i hemlighet.

Avslöjandena från journalistgruppen 15 februari ledde bland annat till att en känd fransk TV-profil Rachid M´Barki, som lett ett populärt kvällsTV-program, fått sparken.

Källor: The Guardian, Deutche Welle, Wikipedia