”Donald Trump har gett Marocko grönt ljus att göra vad de vill med oss”

Nazha El Khalidi

– Sedan kriget startade 13 november,när Marocko bröt mot eldupphöravtalet, är situationen för oss värre än förut. Marockansk polis omringar våra hus och ser till att vi som är aktivister inte kan träffas. Kommunikation via e-post och telefon övervakas. Inte bara vi utan vanliga västsaharier som bara går på gatan kan gripas och fängslas.

Nazha El Khalidi, västsaharisk journalist för mediekollektivet Equipe Media i den ockuperade delen av Västsahara, har redan en dom hängande över sig för att ha filmat en manifestation.

Att hon hävdat att hon är journalist är också ett brott enligt marockansk lag, berättade norska Tone Sörfonn Moe, jurist och volontär i Stöttekomiteen for Vest-Sahara.

Det är i princip fritt fram för den marockanska ockupationsmaktens polis och rättsväsende att göra vad de vill med de västsaharier, som vågar yttra ordet Västsahara. Det är förbjudet, trots att det finns en FN-styrka på plats för att genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet. Det är marockanska lokala och regionala lagar som gäller.

– Marocko vill absolut inte ha något MR-mandat för FN-styrkan Minurso. I så fall skulle observatörer ha tillträde och kunna bevittna, se och höra om alla övergrepp som begås mot den civila västsahariska minoritetsbefolkningen. Och Frankrike med sina goda relationer med Marocko och sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd ser till att det inte blir något sådant mandat, berättar hon på ett webinarium, arrangerat av danska Global Aktion 15 december.

– Allt skulle avslöjas; att internationella lagar inte gäller här, att det marockanska rättsväsendet inte straffar de som är skyldiga till övergrepp, att det är vittnen som i stället straffas, att till och med barn grips och misshandlas, att västsaharierna inte skyddas av någon myndighet över huvud taget.

– Allt är en paradox. Den som lämnar in ett klagomål över till exempel misshandel, kan själv bli åtalad. Det är helt absurt. Straffriheten för förövarna är det största problemet, säger hon.

– Det enda vi kan göra är att försöka få ut vår information.; att i hemlighet filma vad som händer. Det är vi som är de enda vittnena – och samtidigt offer. Utländsk media är inte välkommen. Andra rapportörer och observatörer avvisas direkt av marockansk polis. Det är svårt att få kontakt med utländsk media. Vi arbetar hårt med det, säger Nazha.

Men Amnesty International, Human Rights Watch och Reportrar utan gränser har med hjäp av denna information rapporterat om situationen i Västsahara, där yttrandefrihet, föreningsfrihet, åsiktsfrihet inte gäller för västsaharier. Ockupationen ska gömmas.

– Alla som arbetar eller har arbetat för Equipe Media har gripits, är gripna eller sitter fängslade, några är dömda till 10 års fängelse, säger Nazha.

Det senaste som hänt är att tre mediaaktivister från Nushatta Foundation i sista minuten lyckades klara sig från att gripas av marockansk polis. Nu gömmer de sig. Deras rapporteringar och filmer har tidigare spridits i sociala medier. Nu är det tyst därifrån.

– Aktivister som Nazha och andra är oerhört modiga. De är våra ögon och öron i det ockuperade Västsahara. De är våra vittnen. Det finns inga andra, säger Tone.

Nu vill Marocko tysta dem för gott.

– Donald Trump har nu gett Marocko grönt ljus att göra vad de vill med oss. Han har ju deklarerat att Västsahara tillhör Marocko – i strid med FN-stadgan.

– Nu arrangeras stora manifestationer med bosättare som firar detta. Våldet mot oss eskalerar, Vi är övervakade och får inte vistas på särskilda ställen, till exempel där utlänningar arbetar. Vi kan tystas och försvinna utan att någon vet!

. Vi vill inte ha Marocko i vårt land! Vi vill att våra släktingar i flyktinglägren ska komma hit till oss. Vi vill ha våra naturresurser själva. Vi vill själva bestämma om vår framtid, säger Nazha.

En rapport om situationen i ockuperade Västsahara har nyligen sammanställts av fyra organisationer och kan läsas på hemsidan för Stöttekomiteen for Vest-Sahara.

Lena Thunberg