EU-domstolen: EU:s fiskeavtal med Marocko gäller inte Västsahara

Västsaharier jublar över EU-domstolens dom 27/2 2018: EU:s fiskeavtal med Marocko gäller inte Västsahara.

I en dom idag på Västsaharas nationaldag 27 februari skriver EU-domstolen att EU:s fiskeavtal med Marocko inte gäller Västsahara och dess vatten.
Domen följer det uttalande som EU-domstolens generaladvokat Melchior Whatelet gav 10 januari och är också i linje med EU-domstolens dom i december 2016 om EU:s handelsavtal med Marocko. Eftersom Västsahara inte tillhör Marocko kan inga avtal om Västsahara ingå, såvida inte västsahariernas representant Polisario Front så önskar.
EU:s fiskeavtal med Marocko löper ut i juli 2018. Sverige har tidigare röstat nej till detta avtal, första gången 2006 som enda land i EU. Även i år kommer Sverige att rösta nej enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
EU:s fiskeavtal med Marocko gynnar framför allt fiskefartyg från Spanien och kostar EU 30 miljoner kronor per år. Det är i de fiskrika västsahariska vattnen som fisken främst finns.
EU-parlamentarikerna Jytte Guteland (S), Bodil Valero (MP), Malin Björk (V), Cecilia Wikström (L) och Fredrick Federley (C) skriver i en debattartikel i Aftonbladet 27/2 att en hård debatt nu väntas i EU-parlamentet. Dessförinnan ska Ministerrådet ge sitt beslut.
EU-kommissionen försöker sedan ett år tillbaka att kringgå sin egen domstols dom att handelsavtalet mellan EU och Marocko inte gäller Västsahara. Starka krafter agerar för att Marockos plundring av Västsaharas naturresurser ska kunna fortgå.
Marocko agerar nu vakthund mot migration från Afrika över Gibraltar sund och har hotat med att bryta kontakterna med EU samt att öppna gränsen för migranter om inte Marocko får fortsätta exportera västsahariska varor till EU.
Läs även följande artiklar från Sveriges Radio Ekot och Western Sahara Resource Watch:
EU:s fiske i Västsahara bryter mot lagen (Ekot)
EU court stops EU Morocco fish deal in Western Sahara (WSRW)