EU riskerar miljardböter för stölden

Ett av många europeiska fiskefartyg med västsaharisk fisk. Foto: wsrw

Efter att EU-domstolen i en dom 29 september sagt upp handels- och fiskeavtalen mellan EU och Marocko riskerar nu EU-kommissionen att få betala miljarder i böter om Polisario stämmer dem, sa Gilles Devers, Polisario Fronts advokat till EU Observer efter domen.

Under två månader har EU möjlighet att överklaga domen.

EU:s utrikeschef Josip Borrell och Marockos utrikesminister förklarade i ett gemensamt uttalande efter domen att man kommer att arbeta för att säkra en fortsättning och stabilitet i handelsrelationerna mellan EU och Marocko.

Fiske- och handelsavtalen från 2019 annullerades av domstolen, eftersom de inte har godkänts av det västsahariska folket.

I två tidigare domar 2016 och 2018 har EU-domstolen förklarat handels- och fiskeavtalen olagliga, eftersom Västsahara inte tillhör Marocko, men den marockanska exporten av västsahariska varor till EU har ändå fortsatt.

I den senaste domen har Polisario Fronts ställning stärkts som internationellt erkänd representant för västsaharierna.

– Domen är ett nederlag för Frankrike, som är en drivande försvarare av Marocko, sa Gilles Devers.

Hugh Lovatt, tjänsteman på European Council on Foreign Relations säger att det knappast är troligt att EU-domstolen kommer att ändra sin dom.

– Det här kommer att innebära ansträngda relationer med Marocko, men EU får nu betala priset för en mycket kortsiktig politik i den här frågan.

Under 2019 exporterade Marocko fisk, tomater och meloner från Västsahara till Europa till ett värde av 434 miljoner euro. Dessutom får Marocko 52 miljoner euro årligen från EU-fonder samt 128 miljoner euro för spanska fiskebåtar som fiskar i de västsahariska vattnen.

Lena Thunberg

Källa: EU Observer 1 oktober 2021: EU may face billions in damage over axed Morocco trade deal av Nikolaj Nielsen