Grön energi är väl alltid bra?

För att upprätthålla den militära ockupationen av Västsahara och understödja stölden av Västsaharas råvoror, fosfat, fisk, sand och grönsaker, behöver Marocko mycket energi. I dagsläget kommer den från vindkraftverk, byggda genom kontrakt mellan marockanska bolag och framför allt tyska Siemens. Hållbar energi ja- men inte i linje med västsahariernas vilja eller till deras vinning.

2012 presenterade Marocko beslutet att bygga 5 vindkraftsparker; tre i Marocko och två i de så kallade ”södra provinserna”, det vill säga ockuperade Västsahara. Det är den marockanska monarkin som står bakom vindenergibolaget Nareva och det var ett consortium, lett av det tyska bolaget Siemens som fick kontraktet för alla fem vindparkerna.

Som en del av kontraktet öppnade Siemens 2017 en fabrik i Tangier, som levererar vindturbiner. Första kunden var Nareva. Siemens Gamesa finns också i Spanien.

95 procent av all energi som används i Marockos statliga fosfatbolag OCP, som utvinner fosfat i gruvan Bou Craa i ockuperade Västsahara, kommer från vindkraftsparken Foum el Oued utanför El Aaiún. De 22 vindturbinerna kommer från Siemens. Fosfat är en ändlig resurs precis som olja.

Den andra vindkraftsparken ligger utanför staden Boujdour. 2020 planerade Marocko en ny enorm vindkraftspark utan för staden Dakhla i södra Västsahara. Där finns den största fiskehamnen med fiskfabriker samt stora växthus för främst tomater.

Marockansk solenergiframställning i ockuperade Västsahara är fortfarande i liten skala i Boujdour och El Aaiun men planer finns även för Dakhla.

Vid FN:s klimatkonferens COP22 i Marrakech i Marocko 2016 skrevs nya kontrakt mellan marockanska MASEN och det marockansk-fransk-brittiska bolaget Vigeo Eiris om solenergi i det ockuperade Västsahara. Bolaget har vägrat svara på frågor från nätverket Western Sahara Resource Watch.

21 juli 2021 anlände ett fartyg från Bilbao i Spanien till El Aaiún i Västsahara. Båten var lastad med vindkraftsutrustning, rapporterar Western Sahara Resource Watch. Senare hämtade samma fartyg mer utrustning i Tanger som anlände till Västsahara 4 augusti. Sju sådana frakter med vindkraftskomponenter har skett sedan slutet av juni 2021.

Lena Thunberg

FN:s klimatkonferens i Marrakech 2016 befäster ockupationen Läs här