Internationella ögon och öron icke önskvärda

Nazha El Khalidi på MR-dagarna i Stockholm 2018.

Den 24 juni ägde rättegången mot västsahariskan Naziha El Khalidi rum. Den hade då redan skjutits upp två gånger: 18 mars och 20 maj.

Fem observatörer, 3 spanska jurister och 2 amerikanska, avvisades från Västsahara 23 juni dagen före rättegången.

Även inför den uppskjutna rättegången i maj hade observatörer avvisats; fem spanska jurister och två norska representanter för Rafto Foundation.

Naziha El Khalidi greps av marockansk polis 4 december 2018 i El Aaiún då hon filmade en protestdemonstration med sin mobiltelefon. Hon släpptes efter några timmar.

Den 4 mars greps hon igen och fördes till polisstationen i El Aaiún och förhördes om sina mediaaktiviteter.

Den 6 mars åtalades hon för att ha påstått att hon är journalist, ett yrke som enligt marockansk lag ska vara reglerat av lag.

18 mars skulle rättegången äga rum men den sköts upp samma dag.

20 maj skulle rättegången i stället äga rum. Den sköts åter upp.

24 juni ägde rättegången till slut rum. Domen kommer att meddelas 8 juli.

Naziha förklarade inför rätten att hon är en journalist som tillhör den västsahariska organisationen Equipe Media, som rapporterar om mänskliga rättigheter i den ockuperade delen av Västsahara.

Hon förklarade också att organisationen funnits i mer än 10 år och är erkänd av flera internationella människorättsorganisationer och media som en västsaharisk organisation.

Hon sa också att åtalspunkten om vem som har rätt att vara journalist aldrig tidigare har framförts mot organisationen. Åtalet mot henne har också förklarats vara olagligt av organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch.

Försvaret påpekade att enligt marockansk grundlag måste nationella lagar följa internationell rätt som ratificerats av Marocko.

Åklagaren hävdade att eftersom man befann sig i Marocko måste den åtalade följa marockansk lag.

Redan i april sände tre FN-organ, inklusive de två FN-rapportörerna om tortyr samt rätten till yttrandefrihet ett brev till Marockos regering. Där sägs att kriminalisering av oberoende rapportering om Västsahara är ett brott mot Marockos internationella åtaganden.

Polis fanns både i och utanför rättegångssalen den 24 juli. Naziha El Khalidis familjs hem omringades efter rättegången hela dagen av polis.

Naziha El Khalidi riskerar att dömas till två års fängelse.

Hon besökte MR-dagarna i Stockholm i november 2018.  Läs Tidskriften Västsaharas intervju med henne här.