Krig i Västsahara men tystnad från FN och Marocko

Säkerhetsministern Sidi Ould Oukal Foto: Sahara Press Service

– Polisarios väpnade styrkors attacker kommer att fortsätta tills vi når vårt mål – självständighet, sa säkerhetsministern Sidi Ould Oukal den 3 december.

Sedan den 14 november och varje dag till dess har SPLA, (Saharawi People’s Liberation Army), Polisarios väpnade styrkor, då beskjutit ”muren”. Elden har besvarats av marockanska styrkor.

Den 13 november gick marockanska soldater in i den så kallade buffertzonen i den södra ockuperade delen av Västsahara nära den mauretanska gränsen. Därmed bröt Marocko mot eldupphöravtalet från 1991, som innebär att varken Polisarios eller Marockos militära styrkor får befinna sig i denna zon som löper längs den 270 mil långa Marocko-byggda muren som delar Västsahara i två delar. Den västra ockuperas av Marocko. Den östra kontrolleras av Polisario.

Den 14 november, dagen efter att Marocko bröt mot eldupphöravtalet, förklarade Polisarios generalsekreterare Brahim Ghali att eldupphöravtalet därför inte längre gäller.

FN:s generalsekreterare uttalade sig ganska omgående med att säga att situationen var ”oroande”.

Men inget möte har skett i FN:s säkerhetsråd. Där har den permanenta medlemmen Frankrike med sin vetorätt och sina goda relationer till Marocko under de gångna 29 åren agerat för att förhala och stoppa den FN-ledda folkomröstningen.

Sydafrika, som under december är ordförande i FN:s säkerhetsråd har dock uttalat sig. Dess representant diplomaten Jerry Matilah säger att säkerhetsrådet måste erkänna sitt misslyckande att ge västsaharierna det de har rätt till – en folkomröstning.

Marocko har bara uttalat sig om att den tidigare blockerade vägen vid Guerguerat söderut till Mauretanien nu är öppen.

– Marocko döljer sina förluster, säger Sidi Ould Oukal.

Polisario förklarade redan efter sin kongress i december 2019 att man inte tänker acceptera det totala dödläget i den FN-ledda avkoloniseringsprocessen, som har rått i snart 30 år. Den utlovade folkomröstningen om Västsaharas självständighet har inte ägt rum.

Läs också här daglig rapportering från Sahara Press Service