Livstids fängelse för protest mot Marockos råvarustöld

Sidahmed Lemjeyid 2008, Gdeim Izik-fånge sedan 2010. Foto: Lena Thunberg

2008 besökte jag första och enda gången den Marocko-ockuperade delen av Västsahara. Det blev tre intensiva dagar, då jag mötte människor som jag aldrig kommer att glömma.

Vissa hade suttit fängslade länge för fredliga protester mot Marockos ockupation av Västsahara. Andra skulle komma att fängslas och eller dömas. Samtliga hade på olika sätt blivit utsatta för förföljelse av marockanska ockupationsmyndigheter.

Numera är det i det närmaste omöjligt att ta sig in i den ockuperade delen av Västsahara. Oberoende journalister, politiker och representanter för civilsamhällesorganisationer släpps inte in av marockanska myndigheter.

En av de västsaharier som jag mötte 2008 var Sidahmed Lemjeyid, en vänlig man som ägnade mycket tid åt att kartlägga, rapportera om och protestera mot de marockanska myndigheternas plundring av Västsaharas råvaror, framför allt fosfat.

Sidahmed Lemjeyid var ordförande för Sahrawi Committee for the Protection of Natural Resources (CSPRON), som hade bildats 2006.

Sidahmed är född 1959 i Smara under den spanska kolonialtiden. Han var 16 år, när Marocko invaderade Västsahara.

Han hade fängslats redan 1999 i samband med stora demonstrationer mot ockupationen. 2005 greps han igen flera gånger i samband med protester mot ockupationen och satt fängslad några månader.

Han greps åter 25 december 2010 i samband med att det fredliga protestlägret Gdeim Izik stormades av marockansk polis. Han fördes bort i närheten av lägret av civilklädda poliser som tog honom till en okänd plats där han förhördes, torterades och tvingades skriva under en redan skriven bekännelse som han inte fick läsa.

2017 dömdes han till livstids fängelse. Han förklarades skyldig till att ha deltagit i en plan att mörda poliser. Det fanns inga bevis mot honom förutom bekännelsen under tortyr.

När han greps 2010 var han 51 år. Idag är han 64, dömd till livstids fängelse i en rättsvidrig process. Liksom andra fängslade västsaharier har han utsatts för omänskliga förhållanden och behandling i marockanska fängelser. Flera av Gdeim Izik-fångarna har hungerstrejkat.