Mariem Hassan död

I maj 2013 deltog Mariem Hassan i Clandestinofestivalen i Göteborg och i samband med den en workshop för svenska musiker. Bild: Tidskriften Västsahara

Den västsahariska sångerskan Mariem Hassan dog den 22 augusti, 57 år gammal,  i flyktinglägren efter många års kamp mot cancer. Han begravdes samma dag på flyktinglägret Smaras begravningsplats.

Mariem Hassan föddes i en liten by utanför Smara i Västsahara och levde som barn nomadliv men allt förändrades vid den marockanska ockupationen 1975. Då var Mariem 18 år gammal och hon flydde tillsammans med sin familj och levde i flyktinglägren i Algeriet.

Hennes karriär som sångerska startade tidigt och hon deltog i flera olika västsahariska musikgrupper. Hennes internationella karriär fick extra skjuts när hon delvis bosatte sig i Spanien och lättare kunde delta i olika internationella musikfestivaler.  Flera album med hennes musik har getts ut bland annat med hjälp av olika solidaritetsgrupper. Ett av de sista albumen var en hyllning till västsaharierna som deltog i protestlägret Gdeim Izik.

Mariem Hassan gav västsahariska poeter i uppdrag att skriva texten kring olika teman som hon valde ut och som alla berörde det västsahariska folkets kultur,  historia och kamp. Själv komponerade hon musiken.

Läs mer på Sahara Press Service hemsida.