Marockansk förening i Sverige fortsätter att desinformera

Ökenros i den befriade delen av Västsahara. Foto: Lena Thunberg

I ett mejl 31 mars från ”Den Marockanska Svenska Mångkulturella Förening” till Tidskriften Västsahara och flera andra anklagas Polisario för att systematiskt kränka de mänskliga rättigheterna i de västsahariska flyktinglägren vid Tindouf på algeriskt område.

Föreningen skriver att två ”sahrawier”, illegala guldgrävare som bodde i flyktinglägren, brändes levande av algeriska soldater 19 oktober 2020. En västsaharier ska ha lyckats fly.

Algeriet är ansvarigt för allvarliga övergrepp i flyktinglägren, som ligger på deras territorium, står det i mejlet.

Däremot åtnjuter ”Sahrawi-folket” som bor på marockanskt territorium alla sina grundläggande rättigheter”, kan man läsa i mejlet från denna förening.

Tidskriften Västsahara ringer upp Polisarios representant i Sverige, Hiba Abdalla som berättar följande:

– Det är sant att tre västsaharier tog sig 45 km från flyktinglägret Dakhla till ett område, där algeriska myndigheter har börjat leta efter mineraler. Personer från bland annat Mali har ibland illegalt tagit sig till detta algeriska område för att leta efter guld. Så gjorde alltså även dessa tre västsaharier.

De befann sig olagligt i ett område och letade olagligt efter guld men överraskades av en algerisk militärpatrull. En av de tre flydde, men de två andra gömde sig i en grävd tunnel. Militärpatrullen hittade kläder som de slängde i tunneln och sedan brände.

Den överlevande västsahariern, som sedan kunde konstatera att de två andra dött, återvände till flyktinglägret Dakhla. Polisarios myndighet för mänskliga rättigheter skickade en undersökningsgrupp till platsen som också tog kontakt med de algeriska myndigheterna. Anhöriga till de döda hämtade kropparna av de avlidna och begravde sina släktingar i flyktinglägren.

– Enligt utredningen ska de två ha dött av rökskador. Den här händelsen har alltså ingenting med Polisario eller flyktinglägren att göra, konstaterar Hiba Abdalla.

De fem västsahariska flyktinglägren ligger i sydvästra Algeriet men administreras av Polisario, västsahariernas befrielserörelse. Dakhla är det läger som ligger längst söderut.

Lena Thunberg