Marockos hot mot EU att öppna gränsen verkställt. Hur rapporterade svensk media?

EU-domstolens dom: Västsahara tillhör inte Maroko. Västsahariska varor kan inte ingå i EU-avtal med Marocko.

Under två dagar från måndagen 17 maj tog sig plötsligt cirka 8 000 migranter över ett sund från Marocko till den lilla spanska enklaven Ceuta med 84 000 spanska invånare på den afrikanska medelhavskusten. Spanien har skickat tillbaka majoriteten. En del återvände frivilligt, andra tvingades. Cirka 875 minderåriga marockanska ungdomar är omhändertagna i väntan på att kontakt upprättas med deras föräldrar i Marocko.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez förklarade att Spaniens gränser måste respekteras och att de dessutom utgör EU:s gränser mot Marocko.

Det var de marockanska gränsvakterna, som helt oväntat och plötsligt ska ha öppnat gränsen till spanska Ceuta och uppmanat ungdomar att ge sig över den korta vattenvägen.

Svensk media rapporterade att Marocko surnat till över att Polisario-ledaren Brahim Ghali befann sig på ett spanskt sjukhus.

Det är naturligtvis inte bakgrunden till konflikten mellan Marocko och Spanien att en västsaharier vårdas på sjukhus. Den spanska regeringen har dessutom deklarerat att Brahim Ghali vårdas på spanskt sjukhus av humanitära skäl.

Inte heller är det sant att Brahim Ghali står åtalad för krigs- och terrorbrott och att en process ska starta 1 juni, som några svenska tidningar rapporterat.

Det är minst sagt sorgligt att svensk media upprepar falsk information som är en del av Marockos propagandaverksamhet.

Lika sorgligt är det att flera svenska mediaföretag skrivit att Polisario ”söker självständighet från Marocko”. Det är bottennapp för svensk journalistik att inte informera om att Västsahara till stora delar är ockuperat av Marocko. Västsahara tillhör inte Marocko!

Det som däremot är sant är att Marocko naturligtvis jublade när Donald Trump den 10 december 2020 deklarerade att USA erkänner Marockos rätt till Västsahara – i utbyte mot att Marocko erkände Israel.

Den marockanska regimen har därefter väntat sig att några EU-länder skulle följa i Trumps fotspår. Så har dock inte skett. Däremot krävde Tyskland att FN:s säkerhetsråd skulle mötas för att diskutera Västsaharafrågan. Sedan det lågintensiva kriget mellan Västsahara och Marocko startade igen – efter 29 års vapenvila –  i november 2020 har varken FN eller Marocko uttalat sig. Inget beslut fattades dock vid mötet och ingen presskonferens hölls.

Tyskland är Marockos sjunde största handelspartner. I maj kallade Marocko hem sin ambassadör i Berlin i ilska över Tysklands ”distansering”.

EU har satt sig i knäet på Marocko genom avtal som sedan länge innebär att Marocko mot betalning stoppar migrantströmmar från Afrika över Gibraltar sund till Spanien och därmed Europa. Förutom pengar, Marocko har krävt 434 miljoner euro per år, har EU gått med på att västsahariska varor får säljas på EU-marknaden – av Marocko, grönsaker och frukt som alltså är ”stulna”. Detta sker trots att EU-domstolen i två separata domar slagit fast att västsahariska varor inte kan ingå i EU-avtal med Marocko – eftersom Västsahara inte tillhör Marocko.

EU har alltså satt sig över sin egen domstol.

Liknande avtal har EU tecknat med Turkiet och Libyen – betalning på något sätt för att dessa länder ska se till så att inga migranter kommer över gränsen.