Matkaravaner och sommarlov i fred

Västsahariska barn på sommarlov i Spanien.

Matkaravaner och sommarlov i fred

– Vi är som en enda stor familj som träffas, äter, berättar och visar bilder för varandra, säger José Manuel Camacho.

Han är sekreterare i föreningen Amigos del Pueblo Saharaui i Vejer de la Frontera. Det är en av Andalusiens så kallade vita byar. Det lilla samhället cirka fem mil från Cadiz har 13 000 invånare.

Jag träffade José i slutet av februari i den vackra byn. Det var alltså innan coronapandemin bröt ut på allvar i Spanien.

Sedan 1996 har föreningen funnits där. Idag består föreningen av cirka 20 familjer som med medlemsavgifter, egna och insamlade pengar och mycket eget arbete driver två stora projekt; Vacaciones en Paz (Sommarlov i fred) och Caravana de Alimentacion (Matkaravanen).

Båda projekten drivs i många byar, städer, provinser och regioner i Spanien; främst i Andalusien i söder och i Baskien i norr.

– Vi bjuder numera bara in 8 – 9 barn varje sommar. Barnen stannar i två månader i en familj. De är numera 11 år och återkommer en sommar till om barnet och familjen trivs med varandra. Det är det västsahariska barnets familj i flyktinglägren, som bestämmer om barnet ska få åka.

– Det är svårare idag att få familjer i byn att ställa upp, säger José. Två månader är en lämplig tid. Tidigare tog vi emot yngre barn, 8 år, och de återkom i fyra år.

Motiven för dessa besök är tre: Att barnen ska undvika hettan i öknen under sommarmånaderna, att de ska få en ordentlig hälsokontroll och att de ska få näringsrik mat under denna tid. Många barn har karies och andra besvär.

Kostnaden för ett sommarbarn är 500 euro, vilket föreningen står för. Dessutom får barnet med sig 100 euro hem till sin familj. Dessutom får barnet ta med sig 30 kg bagage tillbaka. Det kan vara kläder till hela familjen, olivolja, honung för medicinskt bruk, mediciner, antibiotika, choklad etc.

– Varför finns det så stor solidaritet från det spanska samhället med västsaharierna?

– Jag tror att många spanjorer känner en skuld till västsaharierna. Den spanska regeringen svek Västsahara. Det var en spansk koloni.

När de västsahariska barnen kommer på sommarbesök ordnas alltid fyra aktiviteter:

Barnen tas emot av föreningen och äter en gemensam middag tillsammans. Kommunen bjuder in barnen och ger dem presenter. Barnen får åka till en stor nöjespark med vattenlek. Detta är ofta höjdpunkten för barnen enligt José. Man ordnar också en båtutflykt eller ett besök i en djurpark.

För att finansiera sommarbesöken betalar alla medlemmar i föreningen en avgift på 3 euro/månad. Man har också en monter på den berömda påskmarknaden i byn. Kommunen bidrar till den dyra avgiften för montern. På marknaden säljer föreningen mat och dryck och har lotterier. Kommunen har också lånat ut en lokal som föreningen kan disponera hela året.

Matkaravanen består av en insamling av torrvaror som pasta, socker etc. under januari och februari. I början av mars rullar en begagnad lastbil med 3 500 kg varor från Vejer de la Frontera och från andra byar mot flyktinglägren. Kostnaden för fakt och fordon är cirka 500 euro. Bilen lämnas sedan kvar i lägren.

Vejer de la Frontera är dessutom vänort med dairan Augenit i wilayan Ausserd i flyktinglägren.

José med sina 42 år är den yngste medlemmen i föreningen. Han har varit aktiv sedan 2004 och har tagit emot 8 barn och besökt familjerna i flyktinglägren nästan varje år. Dessutom beslutade föreningen ett år att han på plats i lägren skulle köpa in ägg, kyckling och andra matvaror till särskilt fattiga familjer. Föreningen hade fått höra att det fanns änkor och handikappade barn med stora behov. På detta sätt fick dessa familjer en stor matkorg. I Spanien är det nämligen tradition att ge bort en korg med varor till behövande vid jul.

Lena Thunberg