Med fokus på ockupation

Kakan Hermansson och Julia Finér intervjuades av Kristin Ivarsson. Bild: Emmaus Björkå

Ur Västsahara nr 4 2014:

Emmaus Björkå fanns som vanligt på plats på årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. I år var fokus på kampen mot ockupation och Emmaus Björkås arbete med Palestina och Västsahara. Bland annat arrangerades ett seminarium under rubriken ”Feminism under ockupation: Västsahara” där Kakan Hermansson deltog.

– Jag har frågat kvinnorna i flyktinglägren: ”Vad vill ni att vi gör?” Och de vill att vi ska berätta. Och det är det jag gör… använder att jag är en offentlig kvinna till att berätta deras historier”, sa Kakan Hermansson, konstnär, programledare och feministisk debattör under seminariet. Kakan besökte de västsahariska flyktinglägren i februari i år och detta seminarium är ett av de forum hon använder för att berätta om det hon upplevde.

Seminariet var ett av två under temat ”Feminism under ockupation”, där det ena fokuserade på Västsahara och det andra på Palestina. Syftet var att diskutera hur en feministisk kamp kan föras i skuggan av ockupation och hur kvinnors kamp och organisering ser ut i de båda fallen. Mest besökt var seminariet om Västsahara där Kakan Hermansson deltog tillsammans med Emmaus Stockholms ordförande Julia Finér. (Samtalet modererades av Emmaus Björkås föreningschef Kristin Ivarsson.)

Kakan och Julia lyfte fram hur vi i Sverige kan stödja västsahariska kvinnor i synnerhet och kampen för ett fritt Västsahara i allmänhet. Kakan uppmanade publiken att engagera sig i Västsahara.

– Jag kan inte vara en feminist som bara är verksam i Sverige utan det gäller att se andra feministiska kamper också”, sa hon.

Julia Finér, som arbetat mycket med Västsaharafrågan de senaste åren berättade om västsahariska kvinnors kamp och organisering.

– Kvinnor betalar det högsta priset. De allra mest kända människorättsförsvararna från Västsahara är kvinnor, som Aminatou Haidar, Rabab Amidane, Sultana Khayya. De har offrat så mycket”, sa hon.

Emmaus Björkå fortsätter sitt engagemang för Västsahara. Föreningen skickar regelbundet skor till flyktinglägren och medlemmar i Emmaus Björkås lokalgrupp Mot Ockupation driver opinionsarbete för ett fritt Västsahara. I två år har medlemmar sprungit solidaritetsloppet Sahara Marathon för att uppmärksamma Västsahara och situationen i de västsahariska flyktinglägren. I år planerar lokalgruppen att arrangera en resa för offentliga personer med ett samhällsengagemang att delta i Sahara Marathon, för att få större medial uppmärksamhet kring frågan.

Kristin Ivarsson, föreningschef på Emmaus Björkå