Media idag 6 november: Inga hinder att erkänna Västsahara, säger jurister.

Västsahariskt barn i flyktinglägren. Bild: Tidskriften Västsahara

Västsahara uppmärksammas i media idag 6 november, när det är exakt 40 år sedan den marockanska armén gick ini Västsahara.

Tre professorer i internationell rätt och folkrätt, Owe Bring, Said Mahmoudi och Pål Wrange förklarar i en debattartikel i DN “Folkrätten hindrar inte ett erkännande av Västsahara” att Sverige mycket väl kan erkänna Västsahara. Det finns inga folkrättsliga hinder för det.

”Västsaharierna har en statsbildning som hade varit effektiv om det inte varit för Marockos olagliga ockupation. Marocko har ingen folkrättslig rätt som kan kränkas av att det bildas en västsaharisk stat på ockuperade områden. Västsahara bör alltså kunna erkännas, om regeringen finner det lämpligt”, skriver juristerna och hänvisar till fallen Kroatien, Bosnien Herzegovina och Palestina.

I en annan debattartikel i Aftonbladet “Regeringen kan göra skillnad i Västsahara” idag skriver företrädare för fem organisationer att tiden håller på att rinna ut. Samtidigt som människorättsaktivisten Aminatou Haidar fått flera dödshot och en namninsamling pågår i marockansk media om att hon ska fråntas sitt pass efter att hon besökt Sverige och talat om Västsahara, reser marockanske kungen till den ockuperade huvudstaden El Aaiun för att med pompa och ståt fira 40-årsjubileet av Gröna Marschen = ockupationen av Västsahara.

Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt säger i en artikel i Fria Tidningar “Svenskt erkännande av Västsahara dröjer” att han tror att erkännande kommer under mandatperioden: ”Vi håller fortfarande på mycket med frågan om erkännandet av Palestina.”