Minskat humanitärt bistånd från Sverige?

Ur Västsahara nr 1 2015

Praktisk Solidaritet är den paraplyorganisation som sedan länge kanaliserar Sveriges bistånd till de västsahariska flyktinglägren. Sedan flera år har det bestått av cirka 10 miljoner kronor per år och har till största delen gått till konserverad makrill, en burk, 425 gram per person och månad.

Makrillen är upphandlad från Kina, tidigare från Thailand. Makrillen, som är ett viktigt proteintillskott för flyktingarna, är omvittnat uppskattad. Begagnade kläder, två kilo per år och person, ingår också i stödet.

Sida har under den förra regeringen annonserat att detta stöd ska minska successivt med två miljoner kronor i två år tills man är nere på 6 miljoner. Det betyder 24 miljoner i stället för 30 miljoner under tre år.

– Inga beslut för 2015 är ännu tagna så jag kan inte kommentera mer än så, men det stämmer att Sida har indikerat en sänkning, säger Amira Malek Miller, handläggare på Sida.

Anledningen ska vara att biståndet är behovsbaserat och att det finns många humanitära kriser i världen just nu.

– Sida har dock kategoriserat Västsahara som en bortglömd kris, påpekar hon.

– Vi kommer att lämna in en ansökan på 10 miljoner per år som tidigare. Problemet nu är också att den granskning av vår verksamhet som Sida håller på med är försenad. Det betyder att det kan dröja sex månader, innan västsaharierna får någon makrill, säger Tommy Andersson på Praktisk Solidaritet.

– Eftersom granskningen lyfte en del brister inom organisationen är vi nu inne i en process för att ta ställning till hur vi kan gå vidare, säger Amira Malek Miller.

Lena Thunberg