Nu riktas våldet mot kvinnorna

Senia Bachir. Polisarios representant, Felicia Karlsson och Felicia Jansson. Göteborgs FN-förenings MR-grupp.

Det är de västsahariska kvinnorna som nu är främsta måltavlor för det ökade marockanska våldet, berättade Senia Bachir, Polisario Fronts representant i Sverige. Hon var inbjuden till Göteborgs FN-förenings MR-grupp 15 november under Orange Week, då FN uppmärksammar våld mot kvinnor.

20 studenter kom till mötet på Campus Haga märkbart berörda av Senias bilder och redogörelse om den nya situationen i Marocko-ockuperade Västsahara.

Efter nästan 30 års eldupphör mellan Marocko och Polisario Front startade ett lågintensivt krig igen 2020.

– Så fort Polisario genomför en attack mot marockanska posteringar, hämnas Marocko genom att civilklädda eller uniformerade poliser ger sig på den västsahariska civilbefolkningen.

Modiga västsahariska kvinnor går ut på gatorna i huvudstaden El Aaíun och ropar slagord mot Marockos ockupation.

– Våldet mot dessa kvinnor är brutalt och ofta sexuellt, berättar Senia.

Kvinnorna blir inte bara slagna, släpade på marken och misshandlade på olika sätt. De blir dessutom utsatta för olika sexuella övergrepp och även våldtäkter.

– Att ge sig på kvinnorna på detta förnedrande sätt är ett förödmjukande angrepp på hela vårt samhälle.

En annan grupp västsaharier, som också känner av det ökade förtrycket och våldet, är de modiga ungdomar som med hjälp av kameror försöker dokumentera våldet och sprida videoklipp runt i världen. Flera av dessa från Equipe Media och Nushatta Foundation har tvingats lämna landet och ta sig till flyktinglägren eller något annat land.

Eftersom FN-styrkan MINURSO saknar MR-mandat, det vill säga rätt och skyldighet att rapportera om övergrepp mot civilbefolkningen, är västsaharierna i Marocko-ockuperade Västsahara skyddslösa.

Dessutom hindrar Marocko effektivt alla oberoende internationella journalister och representanter för organisationer att komma in i landet. Dessa får ingen ackreditering eller avvisas vid gränsen eller senare.

Tystnaden i internationell media är därmed kompakt. Västsahara förblir ockuperat och icke avkoloniserat.

Text och foto: Lena Thunberg