Nya Västsaharaboken – en succé

Boken Västsahara inifrån – Att svika ett folk av journalisten Anna Roxvall och fotografen Johan Persson kom ut hösten 2018.

Hur har försäljning, utställning och framträdanden gått? frågar Tidskriften Västsahara.

Så här svarar Anna Roxvall:

– Försäljningen av boken har gått väldigt bra, vi har sålt över 2000 exemplar vilket är betydligt fler än vad man skulle kunna förvänta sig av en så här smal titel. Den har fått ett mycket positivt medialt mottagande vilket vi såklart är väldigt glada över. Tidningar och etermedier över hela Sverige uppmärksammade boken när den kom, flera har publicerat utdrag ur den och den har fått fina recensioner i bland andra Aftonbladet, Sydsvenskan och Medievärlden. Sedan september har vi gjort över 20 framträdanden på bibliotek, skolor och kulturhus ute i landet och fler kommer det att bli. Vi har också tryckt upp en fotoutställning med bilder från boken i storformat som bland annat hängt på Bokmässan i Göteborg och Kulturhuset i Stockholm. I nuläget befinner den sig på stadsbiblioteket i Alingsås.

– Allt det här är fantastiskt, men allra roligast är den fina responsen vi har fått från våra läsare. Många har bemödat sig med att maila eller komma fram till oss under mässor och föredrag för att berätta hur mycket de tyckte om den. Även de som har följt frågan under många år brukar säga att de har lärt sig mycket nytt, inte minst om de starka banden mellan västsaharierna och Sverige, och frågans koppling till EU:s migrationspolitik. Många uppskattar också vårt unika format där fotona får samma tyngd som texten.

– Just i denna stund sitter vi på tåget hem från bokmässan Littfest i Umeå, där vi pratade på scen, mötte läsare och sålde en väldig massa böcker. Bäst minns jag ändå en man som köpte boken på fredagen och redan hade läst ut den när han kom tillbaka på lördagen för att diskutera den. Sådant värmer en utsjasad författares hjärta.

– Boken finns att köpa för 199 kronor på www.shop.myteriforlag.se. Den som väljer att stödköpa för 250 kronor får den signerad av författarna.