Ökendykarna

Sven Lindqvist 2018. Foto: Frankie Fouganthin,

Författaren Sven Lindqvist, som gick bort i maj, 87 år gammal, är kanske mest känd för sin bok ”Utrota varenda jävel”, som kom ut 1992 och som handlar om Västeuropas kolonialism. Roten till den är rasism, påminner Sven Lindqvist.

Sven Lindqvist var från barnsben fascinerad av öknen och framför allt världens största öken; Sahara. Hans bok ”Ökendykarna”, handlar bland annat om de modiga män som dök ned i bråddjuoa ökenbrunnar för att rensa dem.

Boken, som kom ut 1990, består av prosastycken och skildrar bland annat hans egna resor i Västsahara och Algeriet. Då pågick ännu kriget mellan ockupationsmakten Marocko och västsahariernas Polisario Front. Kriget är närvarande i bakgrunden när Sven Lindqvist besöker den västsahariska staden Smara. 1991 trädde eldupphör i kraft.

Sven Lindqvist följer i spåren på andra skildrare av Saharas öken; Saint-Exupéry, André Gide, Michel Vieuchange och den unga Isabelle Eberhardts öde.

Han beskriver också de franska kolonisatörernas bestialiska övergrepp på den algeriska befolkningen under befrielsekrigen i Algeriet.

Så här lyder inledningen till Utrota varenda jävel:

”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.” (ur Utrota varenda jävel)