Staffan de Mistura – nytt FN-sändebud för Västsahara?

FN-sändebudet Staffan de Mistura

I två år har FN inte haft något sändebud till Västsahara, sedan tysken Horst Köhler hastigt avgick i maj 2019. Nu har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres föreslagit den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura. Polisario har sagt Ja och nu väntar man på Marockos svar.

Staffan de Mistura, 73 år, inledde sin FN-karriär inom FN:s livsmedelsprogram 1971. Därefter har han bland annat varit FN-sändebud i 19 olika länder. Han var intendent på San Michele på Capri från 2013 till 2017. 2016 utsågs Staffan de Mistura till Årets svensk.

Västsahara ligger sedan 1965 på FN:s lista över områden som väntar på avkolonisering. 1975 ockuperade Marocko större delen av Västsahara. Sedan 1991 finns FN:s fredsbevarande styrka MINURSO på plats för att genomföra och övervaka en folkomröstning om Västsaharas självständighet; integration med Marocko eller självständighet. Folkomröstningen har ännu inte ägt rum. Marocko har förhindrat folkomröstningen och accepterar sedan 2007 inte ett självständigt Västsahara.

FN:s säkerhetsråd är splittrat i frågan, eftersom Frankrike, permanent medlem med vetorätt, inofficiellt stödjer Marocko. Flera FN-sändebud har avgått på grund av frustration över dåligt stöd från Säkerhetsrådet.