Björkåfrihet: “Stoppa folkmordet!”

Maria Padron, Björkåfrihet, januari 2024

Palestinska barn i Gaza dödas men västvärlden är tyst. Två miljoner palestinier på flykt inom landet, 12 000 barn i Gaza döda på tre månader. Total blockad. Ingen mat, inget vatten, ingen el, inget bränsle. Sjukhus förstörda. Barn får sina ben och armar amputerade utan bedövning. Föräldralösa barn letar efter sina mammor – som är döda.

Israels besinningslösa våld mot den palestinska civilbefolkningen i Gaza efter Hamas lika besinningslösa attack och mord på israelisk civilbefolkning den 7 oktober väcker vrede över världen.

FN:s säkerhetsråd kan inte enas om ett fördömande av Israels bombningar av civila.

Internationella Domstolen i Haag uppmanar Israel att stoppa ett kommande folkmord. Det tänker inte Israels regeringen göra.

De politiska ledarna i västvärlden är tysta. Även i Sverige.

I Stockholm gick tusentals människor ut på gatorna 27 januari och tågade mot Utrikesdepartementet i protest mot en tyst svensk regering och krävde statsminister Kristerssons avgång.

I Göteborg talade Maria Padron från Björkåfrihet på en manifestation dagen efter:

-Politiker borde förlora val på detta, få svara på obekväma frågor, få sina mejlboxar översvämmade, sina möten avbrutna och bli extremt impopulära. De behöver veta att om de inte lever upp till sin skyldighet att agera med all kraft för att stoppa folkmord, så blir de medbrottslingar.

Björkåfrihet har tryckt upp vykort att skicka till utrikesminister Tobias Billström med uppmaningen: Stoppa folkmordet, agera för att brott mot mänskligheten i Gaza förhindras med alla medel.

Insamlingsorganisationen Björkåfrihet med flera secondhandbutiker har Solidaritet som ett av sina ledord. De stöder projekt i både Palestina och Västsahara, två områden som är ockuperade och vars befolkning till stora delar bor i flyktingläger, två befolkningar som sedan årtionden är utsatta för övergrepp och förföljelse av ett grannland.

Deras flaggor liknar varandra, svarta, vita, gröna och röda.

”…västvärlden befäster en världsordning som vilar på dubbla måttstockar, som värderar människor och nationer utifrån helt skilda skalor och som i namn av ett folks rätt att försvara sig tillåter att ett annat folk blir helt rätts- och skyddslöst. Över Gazas himmel står det skrivet med stora bokstäver att palestinska liv är mindre värda än israeliska liv.”

Detta skriver Mikael Azar, professor i Idéhistoria i en debattartikel i Dagens Nyheter 22 januari och fortsätter:

” En sak tycks i alla fall vara säker: om rätten till självförsvar verkligen kan tolkas som en rätt att döda tiotusentals civila och driva bort miljoner palestinier från sina hem – ja, då riskerar vi att stå helt utan argument och principer nästa gång en stat eller en organisation, i namn av samma rätt, ämnar göra samma sak.”

Text och foto: Lena Thunberg

 

 

 

: