Västsaharisk fånge frigiven efter 15 år

Den västsahariske politiska fången Yahia Mohamed med sin son mars 2023.

Efter 15 år i marockanska fängelser släpptes den 57-årige västsahariske politiske fången Yahia Mohamed Al-Hafed Aaza den 1 mars.

FN:s Arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande (UN Working Group on Arbitrary Detention) meddelade 2021 att domen och behandlingen av Yahia Mohamed var felaktig. Han skulle aldrig ha blivit fängslad.

Yahia Mohamed Al-Hafed  Aaza var 42 år när han greps av marockansk polis i Tan-Tan i södra Marocko 2008, anklagad för att ha organiserat en protestmarsch 27 februari, Västsaharas nationaldag, för västsahariernas rätt till självbestämmande. Han anklagades för att en marockansk polis ska ha dött i samband med protestmarschen.

Yahia Mohamed var en känd västsaharisk aktivist, vid den tiden ordförande i den lokala CODESA-gruppen, en organisation för mänskliga rättigheter. Yahia Mohamed var företrädare för västsaharier som blivit torterade och politiska fångar. Han var ledande i kampen för ett självständigt Västsahara.

Under sina 15 år i marockanska fängelser har Yahia Mohamed misshandlats, torterats och suttit isolerad långa tider. Han har hungerstrejkat mot bristen på basala mänskliga rättigheter i fängelset och lider idag av olika sjukdomar på grund av det han har utsatts för i de marockanska fängelserna.

Idag, 57 år gammal, kan han återförenas med sin familj och framför allt den yngste sonen, som var ett litet barn när pappan fängslades.

Yahia Mohamed kallas ”Pappa” för det stöd han visat för unga västsahariska politiska fångar.

Källa: Porunsaharalibre.org