Västsaharisk fånge död

Ur Västsahara nr 4 2014:

Den västsahariska politiske fången och människorättsaktivisten Hasena Elwali Aleya avled på militärsjukhuset i Dakhla i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara den 28 september i sviterna av tortyr, misshandel och bristande vård.

Hasena Elwali Aleya var dömd till tre års fängelse 2012 efter upplopp i Dakhla 2011.

Han var medlem i den förbjudna organisationen Västsahariska föreningen mot tortyr och mötte bland andra FN:s särskilde rapportör om tortyr Juan Mendez.

Dagarna innan Hasena Elwali Aleya dog hade andra västsahariska politiska fångar på samma fängelse i Dakhla protesterat mot att Hasena, svårt sjuk, var övergiven i en cell utan någon som helst vård. Han fördes till slut till ett allmänt sjukhus, där han felbehandlades grovt och sedan fördes till ett militärsjukhus där han avled.

Hans död ledde till demonstrationer i Dakhla. Tillkallade polisstyrkor grep minst sex västsaharier.

I september vädjade Amnesty International om aktioner till stöd för sju västsaharier som hungerstrejkade i fängelset i huvudstaden El Aaiún mot miserabla förhållanden, tortyr och misshandel på fängelset.

– EU kan inte bara stå och se på utan måste använda all sin makt för att stoppa den försämrade situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Västsahara, säger Mohamed Sidati, Polisarios representant i Bryssel.

MINURSO i Västsahara är den enda fredsbevarande FN-styrka som saknar MR-mandat, det vill säga plikten att övervaka att inga brott mot mänskliga rättigheter sker mot civilbefolkningen.

Lena Thunberg