Inställt FN-besök till Västsahara

FN-sändebudet Staffan de Mistura

FN-sändebudet för Västsahara Staffan de Mistura skulle ha besökt Västsahara i juli men beslutade att skjuta upp besöket.

Staffan de Mistura gjorde ett första besök i regionen i januari. Han reste då till Marocko, de västsahariska flyktinglägren i Algeriet samt grannländerna Algeriet och Mauretanien. Han besökte inte den ockuperade delen av Västsahara.

Under det andra besöket i juli och det första stoppet i Marocko avbröts alltså resan. Enligt Algeriets sändebud för Västsahara och Mahgreb, Amar Belani, var anledningen att Marocko ville förse FN-sändebudet med egna tolkar och medföljare vid besöket i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara.

”Ett hedervärt beslut av FN-sändebudet att skjuta upp besöket”, menar Amar Belani.

Den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura utsågs till FN-sändebud i oktober 2021. Då hade FN:s generalsekretere varit utan sändebud i mer än två år, sedan den tyske före detta förbundspresidenten Horst Köhler hastigt avgick i maj 2019.

Det ska ha tagit fem månader för FN-företrädare att övertala Marocko att acceptera Staffan de Mistura som FN-sändebud. Då hade redan 13 kandidater underkänts av Marocko och Polisario Front, 11 av Marocko och 2 av västsahariska Polisario Front.

Lena Thunberg

Se även  FN-sändebudet Staffan de Mistura besöker flyktinglägren