Kalla upp Marockos ambassadör!

Sultana Khaya i Stockholm 2014. Foto: Jan Strömdahl

I morgon på Kvinnodagen 8 mars uppmärksammar Tidskriften Västsahara Sultana Khaya. 

Hon är en av de västsaharier som, trots ständig förföljelse, övergrepp, misshandel och i just hennes fall husarrest, modigt fortsätter sin fredliga kamp för ett fritt Västsahara. 

Den 1 april svarar utrikesminister Ann Linde på Lotta Johnsson Fornarves interpellation i riksdagen.

– Kommer utrikesminstern kalla upp Marockos ambassadör? Ta upp frågan om Marockos brott mot de mänskliga rättigheterna med Spanien och Frankrike samt med FN och EU?

Detta skriver riksdagsledamoten och andre vice talmannen Lotta Johnsson Fornarve (V) i en interpellation till utrikesminister Anna LInde 27 januari.

Det gäller främst Sultana Khaya som är bosatt i staden Boujdour i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara. Sedan över ett år sitter hon i husarrest – utan att vara åtalad för något brott. Varken hon, systern eller den åldriga mamman får lämna hemmet eller ta emot besök. Hemmet är ständigt övervakat. Samtliga kvinnor har utsatts för misshandel och grova övergrepp av styrkor som brutit sig in i huset.

Sultana Khaya är ett exempel på västsaharier som utsätts för övergrepp från marockanska myndigheter sedan eld-upphör bröts i november 2020 och ett lågintensivt krig åter startat mellan Marocko och Polisario.

“Sedan eldupphöret bröts mellan Polisario och Marocko den 13 november 2020 har det rapporterats om 160 kränkningar av medborgerliga och politiska rättigheter och kvinnors rättigheter, samt kränkningar av den fjärde Genèvekonventionen, i de ockuperade områdena …. Det är kränkningar som kan fortgå utan världens kännedom. Journalister och människorättsorganisationer släpps inte in, och FN-styrkan Minurso har inte mandat att övervaka att de mänskliga rättigheterna efterlevs.”

Lotta Johnsson Fornarve tar också upp det faktum att FN-styrkan Minurso saknar mandat att övervaka att inga brott mot mänskligheten sker i Västahara: Kommer utrikesministern att ta upp den frågan?

Vid den utrikespolitiska debatten i riksdagen 16 februari tog Lotta Johnsson Fornarve också upp Västsaharafrågan.

Här kan du läsa mer om Sultana Khaya:

Marockansk polis slog ut mitt öga

Amnesty uppmanar till brevkampanj för Sultana Khaya

Lena Thunberg