Marocko accepterar till slut Staffan de Mistura som FN-sändebud

FN-sändebudet Staffan de Mistura

Den 15 september informerade Marockos FN-representant i ett pressmeddelande att Marocko nu accepterar Staffan de Mistura som nytt FN-sändebud för Västsahara.

I över två år har FN:s generalsekreteraren misslyckats med att hitta ett nytt sändebud, sedan Horst Köhler, tidigare tysk förbundspresident, plötsligt avgick i maj 2019. Han hade då framgångsrikt lyckats initiera början på samtal mellan parterna.

Båda parter i konflikten, Marocko och Polisario Front, måste acceptera ett FN-sändebud. Av de 13 kandidater, som Guterres föreslagit under dessa två år, har Marocko nekat till 11 och Polisario nekat till 2.

Redan i april i år meddelade Polisario Front att man accepterade Staffan de Mistura som FN-sändebud.

Nu har alltså detta dödläge till slut brutit på grund av att olika medlemsländer agerat och utövat påtryckningar på Marocko enligt Polisario Front.

I november 2021 gick marockanska styrkor in i den så kallade buffertzonen i Västsahara, där varken marockanska eller västsahariska militära styrkor får befinna sig enligt militäravtal 1 i eldupphöravtalet mellan Marocko och Polisario Front. De marockanska styrkorna besköt civila västsaharier som sittdemonstrerade mot den marockanska transporten av västsahariska ”stulna” varor till Mauretanien.

Polisario förklarade då att eldupphöravtalet därmed inte längre gällde och öppnade eld mot de marockanska styrkorna vid den Marocko-byggda ”muren” som delar Västsahara i en ockuperad och en befriad del.

Sedan november 2020 har ett lågintensivt krig pågått varje dag mellan Polisario Front och Marocko. Varken Marocko eller FN:s säkerhetsråd har i princip kommenterat detta helt nya läge, som dessutom försvårats av att inget nytt FN-sändebud utsågs.

Pressmeddelande från Polisario 15 september.

Staffan de Mistura – nytt sändebud?