Sultana Khayas hem stormades av marockanska agenter

Sultana Khaya 13 maj 2021.

Halv sju på morgonen den 10 maj då hela familjen låg och sov stormade ett dussin marockanska maskerade agenter Sultana Khayas hem i staden Boujdour i den ockuperade delen av Västsahara.

Agenterna tog sig in via taket, misshandlade och förgrep sig sexuellt på Sultana och hennes syster. Dessutom stal de datorer, mobiltelefoner, TV, pengar, värdesaker och dokument samt förstörde delar av hemmet.

På undervåningen där mamman, systern, en bror och ett tvåårigt barn befann sig blev mamman slagen och hotad:

– Om inte dina döttrar slutar att protestera, så slår vi ihjäl dem nästa gång.

Enligt familjen var de maskerade männen marockanska poliser i civila kläder.

I huset befann sig också tre kända västsahariska människorättsaktivister; den tidigare politiske fången och studentaktivisten Salek Baber, ordförande för en studentorganisation i Rabat Khaled Bouyfraya samt Babuzizid Muhammed Saeed Labhi, ordförande för organisationen CODESA.

De tre aktivisterna greps och fördes ut till väntande bilar. Sent på kvällen samma dag hittades de tre dumpade 6 mil utanför huvudstaden El Aaiún. De bar då tydliga tecken på misshandel och tortyr.

Attacken mot hemmet genomfördes på en halvtimme.

Sultana Khaya har protesterat mot den marockanska ockupationen fredligt i åratal; hon har viftat med Västsaharas flagga och ropat slagord på gatorna i sin hemstad.

Sedan november 2020, då vapenvilan bröts och kriget startade igen, har Sultana Khayas hem varit belägrat och omringat av marockanska poliser. Ingen förutom en syster har fått ta sig ut och in i huset.

Sultana Khaya förlorade sitt ena öga genom ett batongslag från en marockansk polis för 14 år sedan. Det har inte hindrat henne från att fortsätta protestera mot ockupationen.

Organisationer som Amnesty, Human Rights Watch och Front Line Defenders har krävt att förföljelserna och trakasserierna mot västsahariska människorättsaktivister som Sultana Khaya ska upphöra.

Sultana Khaya är bara en av många västsaharier som trakasseras, misshandlas och förföljs för att hon fredligt protesterar mot den marockanska ockupationen. Övergreppen på aktivister har ökat sedan vapenvilan bröts.

Läs också om Sultana Khaya här.

Vest-sahara.no

Democracy Now!