Sultana Khaya: Jag är inte rädd!

Sultana Khaya med en släkting i sitt hem i Boujdour i februari 2021.

– Hon är fullständigt orädd, så modig, säger Sidi Mohamed Khaya om sin kusin Sultana Khaya när jag pratar med honom i telefon.

I hela sitt vuxna liv har västsahariskan Sultana Khaya protesterat mot den marockanska ockupationen och för ett fritt Västsahara. Men hon har fått betala ett högt pris för sitt mod.

2007, när hon var student i Marrakech i Marocko och en dag delade ut flygblad om Västsahara, greps hon av en polis, fick ett batongslag i ögat, som förstördes totalt, fängslades och dömdes till tre månaders fängelse. Hon tog sig till Spanien, fick läkarvård, ett konstgjort öga och återvände sedan till den ockuperade delen av Västsahara, där hon varit ständigt jagad och förföljd av marockansk polis.

Efter 14 november när kriget startade igen har förföljelserna, trakasserierna och våldet mot människorättsaktivister som Sultana eskalerat. Sedan dess har hon försatts i husarrest och inte fått lämna hemmet. Huset i Boujdour har varit kringgärdat och bevakat av marockansk polis.

Vid ett tillfälle när hon, systern och mamman försökte ta sig ut på gatan blev de svårt misshandlade av polis och ”tillbakaskyfflade” in i huset med hugg och slag. Bilder visar foton på dem alla tre blödande från ansikte och huvud.

Vid ett annat tillfälle nyligen öppnade hon fönstret, viftade med Västsaharas flagga och ropade: ”Fritt Västsahara!”  varpå en marockansk polis kastade en sten mot henne som träffade huvudet.

– I vår kultur är kvinnor nästan som heliga. All typ av våld mot kvinnor är absolut otänkbart. Men nu sker vad som helst mot kvinnor i den ockuperade delen från marockansk polis sida. Kvinnor har till och med blivit våldtagna, berättar Sidi Mohamed Khaya.

– Jag har aldrig sett en så stark kvinna. Hon är inte rädd för någon eller något!

I går 27 februari ville hon fira, så några gäster var i huset och spelade västsaharisk musik. Då stängdes elen av. Ingen fick gå in eller ut.  En släkting kunde gå dit med mat.

Det gick nyligen rykten om att husarresten och bevakningen av Sultana upphört

– Det är sant. En dag vara poliserna och bilarna borta.

. Men det var bara för en kort tid, säger kusinen. Nu är det tillbaka men står 50 meter bort.

– Sultana kallades till rättegång för två veskor sedan men hon rev sönder kallelsen: ”Jag tror inte på era juridiska processer”.

Hon vågar inte lämna huset utan att någon filmar eller fotar det hela.

– Hur ska då detta sluta?

Sultana säger: ”Antingen så utvisar de mig eller också så dödar de mig, Men jag kommer inte att sluta. Jag gör allt för självständighet. Västsahara är min själ”.¨, berättar Sidi och fortsätter:

– Var finns FN? Var finns EU? Vad gör dessa organisationer? Skulle inte de skydda oss? Västsaharierna i ockuperat område har bara sina röster, inga vapen:

– Ingen är som Sultana! En så stark kvinna. Nu kallas Boujdour för Sultanas stad! Hon är nästa Malala! säger hennes kusin Sidi med beundran i rösten.

Lena Thunberg

2012 intervjuade jag Sultana Khaya när hon gjorde ett kort besök i Göteborg. Intervjun finns här.

Human Rights Watch redogör för förföljelsen, misshandeln och den tre månader långa husarresten i en artikel 5 mars.