Aminatou Haidar utsatt för spionverktyget Pegasus

Aminatou Haidar tar emot Right Livelihoodpriset i Stockholm 2019

Den västsahariska människorättsaktivisten Aminatou Haidar har fått två av sina mobiltelefoner hackade med det ökända spionverktyget Pegasus, som säljs av NSO Groups. Den första mobilen infekterades 2018, den andra hösten 2021. Detta rapporterade Amnesty International, Tidningen  Global och Right Livelihood i mars 2022.

Aminatou Haidar erhöll det svenska Right Livelihood Award 2019 för sitt fredliga arbete för Västsaharas frihet, vilket inneburit att hon riskerat sitt eget liv. Utmärkelsen innebär också att mottagarna till priset fortsätter att följas av organisationen som försöker skydda dem mot eventuella hot och informera om dessa.

– Marockanska myndigheter har i decennier slagit till mot alla slags protester i Västsahara. Detta är ytterligare ett oroande bevis på att digitala attacker och övervakning används mer och mer mot västsaharariska aktivister och människorättsförsvarare som ännu ett verktyg, skriver Right Livelihood  och Robert F. Kennedy Human Rights i ett gemensamt uttalande med anledning av upptäckten av Pegasus i Aminatou Haidars mobiler.

Organisationerna kräver ett omedelbart stopp för dessa spionverktyg som säljs av privata firmor.

– NSO Group måste ställas till svars för sin roll i att Aminatou Haidar och andra orädda aktivister från Marocko och Västsahara har utsatts, sa Danna Ingleton från Amnesty International, som upptäckte spionverktyget, när en anställds mobil infekterades 2018.

– Jag fördömer det här förfärliga brottet och anser att den marockanska staten och israeliska NSO Group är ansvariga för konsekvenserna för min och min familjs säkerhet, sa Aminatou Haidar vid avslöjandet.

– NSO Groups tjänar pengar på att spionverktygen används av auktoritära regimer som den marockanska ockupationsstaten. Marocko använder spionage för att komma åt människorättsförsvarare i Västsahara, säger Aminatou Haidar.