Amnesty: Desperat behov av MR-övervakning

MINURSO-styrkan kör fast. UN Photo Martine Perret

Nu mer än någonsin behövs en oberoende, opartisk och effektiv övervakning av de mänskliga rättigheterna, skriver Amnesty International 30 november efter att eldupphöravtalet mellan Marocko och Polisario inte längre gäller i Västsahara.

När sammanstötningar mellan Marocko och Polisario eskalerar ökar pressen på de västsaharier som försvarar mänskliga rättigheter och rätten till självbestämmande för Västsahara.

Västsahariska aktivister har övervakats, gripits, misshandlats och fått sina hem vandaliserade den senaste tiden, skriver Amnesty.

I El Aaiún och Boujdour har aktivister och journalister som Nazha El Khalidi, Mahfouda Lefkire och Ahmed Ettandji övervakats och fått sina hem omringade av marockansk polis.

En 12-årig flicka greps 19 november i skolan för att hon var klädd i militärlika kläder och en skjorta med Västsaharas flagga.

I 30 år har FN:s Säkerhetsråd struntat i upprepade krav från Amnesty International och andra att ge MINURSO ett så kallat MR-mandat. Det skulle innebära att denna fredsbevarande FN-styrka, liksom de flesta andra, skulle ha som uppgift att rapportera om och övervaka att inga brott mot de mänskliga rättigheterna sker, skriver Amnesty.

De senaste åren har det blivit allt svårare för journalister, politiker, aktivister och jurister att få tillstånd att besöka Västsahara. Marockanska myndigheter säger nej.

Läs här: Human rights monitoring needed more than ever in Western Sahara