Amnesty International: Tortyr i Marocko och Västsahara

Foto taget i hemlighet av Mohamed Daihane som fortfarande sitter fängslad efter svår tortyr.

Amnesty International publicerade idag 19 maj en rapport om tortyren och straffriheten för förövarna i Marocko och Västsahara. Här ett utdrag ur presentationen på svenska Amnestys hemsida http://www.amnesty.se/nyheter/nyheter/marocko-regeringen-blundar-och-vagrar-erkanna-tortyr-2479/:

”Misshandel, smärtsamma stresspositioner, kvävning, simulerad drunkning, psykiskt och sexuellt våld är bland de tortyrmetoder som används av marockansk polis och säkerhetsstyrkor för att tvinga fram “bekännelser” eller för att tysta aktivister och oppositionella, säger Amnesty International i en ny rapport.

Den verklighet som Amnestys omfattande rapport: Shadow of impunity: Torture in Morocco and Western Sahara, visar upp är en helt annan än den bild som Marockos ledare presenterade i samband med den arabiska våren 2011 då de utlovade progressiva reformer och en ny konstitution som skulle förbjuda tortyr.

– Marockos ledare vill ge en bild av att landet är liberalt och respekterar mänskliga rättigheter. Men skrapar man på ytan kommer det fram en annan bild där tortyr används för att tysta opposition och för att tvinga fram bekännelser som används vid rättegångar, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Rapporten innehåller vittnesmål från 173 män, kvinnor och barn som berättar hur de torterats av antingen polis eller säkerhetsstyrkor mellan 2010 och 2014. Bland tortyroffren finns studenter, politiska aktivister på vänsterkanten eller med kopplingar till islamistiska organisationer, aktivister som stödjer självstyre för Västsahara och personer som misstänks för terrorism eller vanliga brott.

Risken för tortyr är störst i samband med gripandet men också under tiden i polishäkte. De som vågar klaga eller till och med anmäla tortyren blir inte sällan själva åtalade för “förtal” eller “falsk rapportering”. Straffriheten för torterarna är i princip total.

En ofta använd tortyrmetod är “grillad kyckling” där offret hängs upp på en metallstång. Västsahariern Mohamed Ali Saidi berättade hur han och flera andra västsaharier utsattes för denna metod då de gripits i samband med protesterna i Laayoune i maj 2013.

– De hotade att våldta mig med en flaska, de piskade mina fotsulor och lår och när jag hängde i “kycklingpositionen” stoppade de en trasa i min mun och kvävde mig nästan genom att först hälla vatten och sedan urin genom näsan….”

Läs rapporten här: http://www.amnesty.se/nyheter/nyheter/marocko-regeringen-blundar-och-vagrar-erkanna-tortyr-2479/