Ännu en hungerstrejk i marockanskt fängelse

Mohamed Bureal

Den västsahariske politiska fången Mohamed Hassanna Ahmed Salem Bureal har genomfört en 48 timmars hungerstrejk i fängelset Ait Melloul nära Agadir i Marocko. Han är dömd till 30 års fängelse efter en rättegång, som både Human Rights Watch och Amnesty International protesterat mot.

Det är inte första gången, som han hungerstrejkar mot förhållandena i fängelset; diskriminerande och förödmjukande behandling, undernäring, ingen tillgång till medicinsk eller psykologisk behandling av skador efter bland annat tortyr samt mycket begränsad kontakt med familjen.

Mohammed Bureal är en av medlemmarna i den så kallade Gdeim Izik-grupppen. 2010 upprättade västsaharier i den ockuperade delen av Västsahara ett protestläger utanför huvudstaden El Aaiun. Cirka 20 000 västsaharier krävde arbete, bostäder, slut på stölden av västsahariska råvaror samt frihet.

Efter en månad stormade marockanska styrkor lägret, panik utbröt, hundratals västsaharier greps och senare dömdes 25 västsaharier till 20, 30 års fängelse eller livstidsfängelse. De åtalades för mord på marockanska poliser och dömdes av en militärdomstol på uttalanden som de bevisligen avgivit under tortyr.

Samtliga 25 är kända västsahariska aktivister som på olika sätt protesterat mot Marockos ockupation av Västsahara.

Lena Thunberg