Ban Ki-moon till flyktinglägren

Vid den Marockobyggda muren, som delar Västsahara i två delar. Bild: Emmaus Björkå

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besöker den 5 mars de västsahariska flyktinglägren i Algeriet för första gången. Besöket i regionen har varit planerat i månader men Marocko har förhindrat det och vägrar att ta emot generalsekreteraren. Han har därför inte heller kunnat besöka den ockuperade delen av Västsahara.

I 25 år har FN:s säkerhetsråd försökt genomföra en avkoloniseringsplan för Västsahara som accepterades av både Polisario Front och Marocko 1991. Marocko har dock förhindrat folkomröstningen om självständighet för Västsahara och vägrar sedan 2004 att acceptera ett självständigt Västsahara.

FN-styrkan MINURSO är den enda fredsbevarande styrka som saknar mandat att övervaka och förhindra brott mot de mänskliga rättigheterna. Det betyder att den västsahariska befolkningen i ockuperat område är helt skyddslös. En västsaharisk nomad sköts ihjäl så sent om i förra veckan utan att FN-styrkan agerade.

Frankrike, som är Marockos nära allierade, har med sin vetorätt, förhindrat säkerhetsrådet från att driva igenom sina egna tidigare resolutioner och beslut.

– Om inte Marocko vill förhandla, måste säkerhetsrådet nu ta saken i egna händer och förbereda för en folkomröstning, säger Mohamed Khadad, talesman i utrikesfrågor för Polisario Front den 5 mars med anledning av Ban Ki-moons unika besök.

Sverige beslutade nyligen att inte erkänna Västsahara. I december överklagade Sverige tillsammans med resten av EU-länderna ett beslut i EU-domstolen, där ett handelsavtal mellan Marocko och EU annullerades när det gäller fisk- och jordbruksprodukter från den ockuperade delen av Västsahara.

Genom dessa beslut har Sverige missat två viktiga tillfällen att sätta press på Marocko och protestera mot en ockupation som har pågått i 40 år.