Blockaden mot Sultana Khayas hem tillfälligt bruten

Sultana Khaya och en volontär för mänskliga rättigheter. mars 2022.

Två volontärer från amerikanska Human Rights Action Center har lyckats ta sig som turister till ockuperade Västsahara och västsahariska Sultana Khayas hem i Boujdour. Huset har varit blockerat av marockansk polis i 480 dagar. Där bor Sultana, hennes syster och den 85-åriga mamman. El och vatten har varit avstängt, systrarna har inte fått lämna hemmet, inga besök har tillåtits, endast mamman har fått gå ut för att handla mat.

Volontärerna är där för att skydda kvinnorna mot brott mot de mänskliga rättigheterna.

Huset har varit omringat av marockansk polis, som brutit sig in i hemmet, misshandlat mamman och våldtagit systrarna, slagit sönder möbler och inredning och stulit utrustning.

De två representanterna från den amerikanska människorättsorganisationen är de första som har lyckats ta sig in i Sultana Khayas hem, där de nu befinner sig.

Amnesty International, Human Rights Watch och FN:s speciella observatör har rapporterat om brott mot de mänskliga rättigheterna i ockuperade Västsahara.

Sultana Khaya har under större delen av sitt liv protesterat mot den marockanska ockupationen av Västsahara. Hon fick sitt ena öga utslaget av en marockansk polis 2007 men ändå fortsatt med sina protester.

Läs pressmeddelande här

Lyssna eller läs intervjun med Amy Goodman från TV.kanalen Democracy Now

Lena Thunberg