Dags att erkänna staten Västsahara

Johan Büser, riksdagsledamot, Socialdemokraterna

Ur Västsahara nr 4 2014:

 I förra veckan fattade Sveriges regering det historiska beslutet att erkänna staten Palestina, som det första landet bland EU15-länderna. Sverige är i gott sällskap bland drygt 130 andra länder, men att Sverige blev först ut bland EU15 är symboliskt viktigt.Vi är många inom socialdemokratin som länge kämpat för att detta först skulle bli partiets ståndpunkt och i förlängningen, som nu skett, regeringens linje. Nu är det dags att ta nästa steg och även erkänna staten Västsahara.

Västsahara är Afrikas sista koloni och sedan decennier ockuperat av Marocko. Inte minst tack vare ungdomsförbundet SSU:s kamp under många år, fattade Socialdemokraterna vid kongressen 2009 beslutet att partiets linje skulle bli att erkänna Västsahara. Dessutom finns det ett riksdagsbeslut från december 2012 som uppmanar regeringen att göra detsamma. Dessvärre valde den förra regeringen med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt i spetsen att ignorera Sveriges högsta beslutande organ. Något erkännande kom inte då.

Vi som skriver den här artikeln har under många år kämpat för ett svenskt erkännande. Vi har besökt flyktingläger i Algeriet där västsaharier under knappa omständigheter lever sina dagliga liv under villkor som är svåra för oss att förstå. Känslan av hopplöshet och uppgivenhet blandas ständigt med känslorna av att en gång få återvända till sitt land för att där få leva i fred, frihet och trygghet. Vi har föreläst om situationen på olika ställen för att på hemmaplan i Sverige öka kunskapen om situationen i Västsahara. Och inte minst så har vi gått i fronten för ett svenskt erkännande. I riksdagen är vi dessutom flera nya ledamöter med bakgrund i SSU som skriver motioner om ett erkännande.

Vi hoppas nu att 2014 blir året då Sveriges regering verkställer det beslut som en majoritet i riksdagen står för och som den socialdemokratiska partikongressen för fem år sedan fattade beslut om. Ett erkännande av Västsahara som en fri och självständig stat skulle ge en mycket viktig signal till omvärlden om stöd för ett helt folk och hopp om fler steg i riktning mot en lösning. Sverige har ett ansvar att visa att vi motsätter oss ockupationen i Västsahara. Vi ska inte blunda för den nuvarande situationen som strider emot internationell rätt med ett Marocko som varje dag utövar politisk destruktivitet genom att agera ockupationsmakt.

Sveriges erkännande är ett tydligt meddelande till övriga EU-länder att följa vår väg och ger därmed ökad diplomatisk legitimitet för Västsahara som en självständig stat. På samma sätt som det historiska beslutet om att erkänna Palestina.

Nu är det dags för statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström att ta nästa steg och leva upp till såväl partikongressbeslut som riksdagsbeslut. För ett fritt Västsahara och för en bättre värld. Det är det minsta vi kan begära. Erkänn Västsahara nu!

Johan Büser, riksdagsledamot (S)

Hmida Benatallah, SSU:s projektgrupp Västsahara

Publicerad i Aftonbladet 4/11 2014