De nordiska länderna borde samarbeta i Västsaharafrågan

Kurt Mosgaard, generalmajor, chef för Minurso-styrkan - 2005.2007- Foto: Ingrid Pedersen

– Det här är inte en etnisk konflikt, det är två folk som ska fortsätta att vara grannar med varandra. Västsaharierna som ett koloniserat folk har rätt att själva bestämma om de vill bli självständiga eller tillhöra Marocko. Jag bryr mig inte om vad de väljer, men de måste själva får bestämma! Folkomröstningen måste ske. FN-stadgan måste följas! Om inte etik och moral får styra kan det vara vi små länder som Danmark som blir överkörda nästa gång, menade Kurt Mosgaard, generalmajor och chef för FN:s MINURSO-styrka 2005-2007.

Han var inbjuden gäst till ett webinar organiserat av danska Global Aktion, Frit Vestsahara och FN-förbundet 10 december: Western Sahara. Where is the UN?

– Det är tyvärr FN:s säkerhetsråds permanenta medlemmars nationella intressen som får styra och främst Frankrike som är lierad med Marocko. Det är inte det som är bäst för världen som gäller!

– Dessutom skrivs resolutionsförslagen i Säkerhetsrådet av en” Group of Friends” som består av Frankrike, USA, Storbritannien och Spanien. Förslaget ligger färdigt på bordet för de övriga medlemmarna i säkerhetsrådet bara några timmar innan beslut ska tas, berättar Kurt Mosgaard.

– Det är inte lätt för ett ensamt litet land som Norge, som blir medlem i FN:s säkerhetsråd i januari, att agera. Men de nordiska länderna borde gå samman och agera ihop! Tillsammans blir de starkare. De kan tillsammans ta upp Västsaharafrågan vid möten med Frankrike till exempel.

Kurt Mosgaard är inte förvånad över Donald Trumps agerande idag; att USA erkänner Marockos rätt till Västsahara mot att Marocko öppnar diplomatiska förbindelser med Israel.

– Det har legat i luften länge.

När det gäller det brutna eld-upphöravtalet mellan Marocko och Polisario Front, så menar Kurt Mosgaard att det är helt upp till parterna att bryta avtalet. Men om det blir verkligt farligt, så kommer säkerligen länder med soldater i MINURSO-styrkan att kalla hem dessa.

Han menar också att Polisarios troliga strategi att väcka världens uppmärksamhet genom att förklara eldupphöravtalet brutet inte har lyckats hittills.

– Jag pratade med en spanjor på Nato idag i Paris. Han visste ingenting.

Men Kurt Mosgaard menar också att det är helt förståeligt att unga västsaharier är frustrerade av åratal av väntan och inte ser någon annan lösning än krig.

– Men alla tror att krig ska blir korta. Det blir de inte. De blir långa. Det förra kriget varade i 16 år. Idag har också Marocko mer sofistikerade vapen och övervakning med drönare.

– Det blir svårare att gömma sig i öknen. Då får man ta sig in i Mauretanien eller Algeriet och då dras dessa länder in.

När det gäller det så kallade MR-mandatet som MINURSO inte har, det vill säga skyldighet att skydda civilbefolkningen, säger Kurt Mosgaard att det bara är äldre FN-styrkor som saknat det.

– Men Marocko skulle aldrig tillåta MINURSO att få MR-mandat.

Inget nytt FN-sändebud har utsetts sedan Horst Köhler avgick för ett och ett halvt år sedan. Varför?

– Säkerhetsrådets medlemmar kan ha synpunkter och dessutom måste parterna i konflikten godkänna sändebudet.  Men nu är tydligen en spanjor på tal såg jag på internet idag, säger Kurt Mosgaard.