Demonstrationer utanför svenska ambassaden i Rabat

Under söndagen 4 oktober ägde en utannonserad stor animerad demonstration rum utanför den svenska ambassaden i Rabat i Marocko i protest mot ett eventuellt svenskt erkännande av Västsahara enligt TT.

Enligt UD:s presstjänst ska demonstrationen ha gått lugnt till rapporterar TT.

Enligt marockansk press ska 43 000 vredgade personer ha deltagit från hela landet och ropat slagord om “vårt marockanska Sahara” och att inte Sverige ska ha synpunkter på landets “territoriella integritet”.

En avkoloniseringsprocess i FN:s regi pågår sedan 1963, då Spanien uppmanades att avkolonisera området. 1975 lämnade Spanien sin koloni Spanska Sahara utan att ha fullföljt avkoloniseringen. Spanien behöll fiskerättigheter och del i fosfatvinst och lät Marocko invaderade landet samtidigt som den spanska armén drog sig ur.Västsaharierna utropade då sin stat Västsahara som till idag är erkänd av 84 länder – men ett antal har tagit tillbaka sina erkännanden.

1989 accepterade både Marocko och Polisario Front den Settlement Plan som FN och OAU lade fram: eldupphör, och sedan en folkomröstning där västsaharierna skulle välja mellan självständighet och integration med Marocko. 1991 etablerades MINURSO i området men någon folkomröstning har inte ägt rum.  Marocko har obstruerat processen i åratal och 2004 förklarade den marockanska regimen att man aldrig kommer att acceptera ett självständigt Västsahara. FN:s säkerhetsråd har inte haft kraft att driva igenom en folkomröstning på grund av att Frankrike stöder Marocko och hotar med veto. Ändå finns det inget land som anser att Marocko har rätt till Västsahara. Det slogs för övrigt fast redan 1975 av Internationella Domstolen i Haag.

MINURSO-styrkan har inte ens ett så kallat MR-mandat. Det betyder att civilbefolkningen i den ockuperade delen av Västsahara är totalt skyddslös. Oberoende journalister, politiker och representanter för NGOs släpps oftast inte in i Västsahara.

EU  har goda förbindelser med Marocko. Migrantströmmarna över Gibraltar sund har stoppats av EU-polisstyrkan Frontex. EU har också i strid med internationell lag tecknat fiskeavtal med Marocko, där de ockuperade fiskrika västsahariska vattnen ingår.

Västsahara är rikt på fisk, fosfat och har troligen oljefyndigheter. Franska och amerikanska oljebolag med flera har slutit avtal  med Marockos statliga oljemyndighet om block på västsahariskt ockuperat område – i strid med internationell rätt.

Se också Göteborgsposten  (TT-nyheter)