Den stulna sanden i Mogan på Kanarieöarna

Stranden i Mogan fylls på med mer stulen västsaharisk sand. Foto: Western Sahara Resource Watch

Under fyra dagar, 2-5 december 2019, lossades västsaharisk sand på den artificiella stranden i Mogan på södra delen av Gran Canaria. Kommunen hade beställt tonvis av sand för att reparera stranden.

Lastfartyget Dura Bulk anlände med den västsahariska sanden till hamnen i Las Palmas 1 december för ett kort stopp men fortsatte sedan till hamnen i Arinaga på södra delen av Gran Canaria.

Månaden innan hade Polisarios representation på Kanarieöarna protesterat, när planerna blev kända. Polisario fördömer projektet, eftersom det bidrar till Marockos ockupation och förtryck av den västsahariska befolkningen i Västsahara.

”EU-domstolen slår fast i sin dom 21 december 2016 att Västsahara är ett territorium helt skilt från Marocko, vilket betyder att alla avtal mellan EU och Marocko som innefattar Västsaharas mark eller vatten är illegala,” skriver Polisario i ett uttalande.

Även lokala föreningar på Kanarieöarna protesterade mot planerna.

Det är inte första gången som marockansk export av västsaharisk sand sker till Kanarieöarna. Det har pågått i åratal.

Det är lastfartyget Dura Bulk som har transporterat västsaharisk sand till Kanarieöarna, exporterad av marockanska företag.

Exporten, stölden, av Västsaharas råvaror är en av drivkrafterna och anledningarna till Marockos ockupation av Västsahara. Sanden är bara en av dessa råvaror. Fosfatexporten ger miljardinkomster till Marocko och jobb till marockanska bosättare. Den västsahariska befolkningen är till största delen arbetslös. De rika fiskevattnen är en annan inkomstkälla från stulna rikedomar som flyter in till den marockanska staten.

Källa: Western Sahara Resource Watch

Läs även artikeln Stulen sand av Anders Lundqvist och Rowan Bauer, Västsahara nr 4/2017

Lena Thunberg