Den västsahariska republiken fyller 40 år

Vid den Marockobyggda muren, som delar Västsahara i två delar. Bild: Emmaus Björkå

Idag 27 februari 2016 fyller den västsahariska republiken 40 år. Samma dag 1976 utropades republiken i Bir Lehlu samtidigt som den siste spanske soldaten lämnade Västsahara. Då hade den marockanska invasionen, med Spaniens goda minne, pågått i tre månader.

Västsahara är erkänd av 84 länder, men flera länder har tagit tillbaka sina erkännande efter påtryckningar från Marocko.

Inget land i EU har erkänt Västsahara än. Det svenska riksdagsbeslut om erkännande som togs i december 2012 har ännu inte verkställts.

I flyktinglägren firas 40-årsdagen. Se här.   (SPS)

I början av mars kommer FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att besöka flyktinglägren, Algeriet och Mauretanien. Däremot blir det inget besök i Marocko eller den ockuperade delen av Västsahara. Marocko har aviserat att de kan ta emot generalsekreteraren först i juli. Ban Ki-moons besök har redan skjutits upp flera gånger. Han meddelade redan i november att han ville besöka regionen på grund av den “alarmerande” situationen.

Fortfarande är 651 västsaharier försvunna och fortfarande pågår kampanjer för att frige de politiska fångar som sitter dömda till bland annat livstidsstraff i marockanska fängelser.