“Det är så roligt att göra tidskrifter!”

Ulla-Karin Karlson och Mats Widebrant, Tidskriften Västsaharas stöttepelare., när den var en papperstidskrift.

Den här artikeln publicerades i papperstidskriften Västsahara nr 1 2018:

– Vad proffsig den ser ut! Vilken fin layout!

Så brukar folk kommentera Tidskriften Västsahara.

Men tidskriften skulle aldrig kunna ha den fina layout den har, om det inte fanns skickliga, yrkeskunniga personer bakom. Dessutom är de solidariska, för tidskriften skulle aldrig kunna betala dessa formgivare vad de verkligen är värda.

I början av 90-talet tillverkades tidskriften på Tidskriftsverkstan i Göteborg och det var där som jag träffade Ulla-Karin Karlson. Hon hade både en journalist- och en bibliotekarieutbildning bakom sig, men det var den tekniska revolutionen med Macintoshdatorerna som verkligen tände henne.

Statens kulturråd hade insett att de små men viktiga kulturtidskrifterna inte hade råd att köpa in dyra Macintoshdatorer själva. Därför skapades fyra tidskriftsverkstäder i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. Journalisterna på tidskrifterna kunde låna datorer, scanna bilder och få hjälp av personer där.

– Jag älskar tidskrifter och formgivning. När Desk Top Publishing, formgivning av hela tidningar med hjälp av datorer blev lätthanterligt med hjälp av Mac, blev jag helt förälskad. Det var så mycket enklare, användarvänligare och roligare än med PC.

– Du frågade om jag kunde göra några nummer av Tidskriften Västsahara. Det blir nog bara tre, fyra nummer till sa du, påminner mig Ulla-Karin.

Vi skrattar gott båda två, för nu har det gått över 20 år och samarbetet fortsätter. Det blev fler än fyra nummer. Tidskriften fortsätter att leva. Och inte bara den. Ulla-Karin har formgett allt annat material som tidskriften gett ut; åtta foldrar, två böcker samt delar av fyra stora fotoutställningar.

Ulla-Karin jobbade samtidigt några år på Göteborgs-Posten och på Vårdhögskolan med sina tekniska kunskaper, men i slutet av 90-talet beslutade hon att starta en egen firma för formgivning av tidskrifter, foldrar och annat skriftligt material. Hon gjorde tidskrifterna Socialpolitik och Brofästet – och så dessutom för en mycket blygsam penning Västsahara.

– Varför gjorde du egentligen det?

– Det är så roligt att göra tidskrifter! Dessutom var det här mitt sätt att bidra till att göra det som är rätt.

– Och så har hon alltid vurmat för de små, skjuter hennes man Mats Widebrant snabbt in.

– Ja, ibland sa folk: ”Sysslar du bara med goda grejer?”, men jag har alltid lyckats försörja mig, säger Ulla-Karin.

Vi sitter i vardagsrummet i radhuset i Göteborg en septembereftermiddag. Det tre hundarna Leja, Saffran och Alice virvlar runt på golvet men är allra mest intresserade av bullarna på kaffebordet.

Mats Widebrant var designchef på Göteborgs-Posten från 1994 tills han gick i pension 2016. Arbetet på GP startade han som journalist redan 1975.

Ulla-Karin och Mats träffades på GP, bröt senare upp från sina äktenskap och blev ett nytt par ”på äldre dar”.

Mats har sneglat på Ulla-Karins jobb med Västsahara och gett lite tips ibland. 2009, när Ulla-Karin hade för mycket att göra, gjorde de två tillsammans den nya formgivningen av Västsahara och dess logga.

Nu som pensionär från GP har han tagit över Västsahara nästan helt.

– Varför gjorde du det?

– Nåt ska man väl göra och det är kul att göra tidning…

Men Ulla-Karin från Göteborg påpekar att det dessutom nog är lustfyllt att kommunicera på västgötska med en likasinnad. Den mesta skriftliga kommunikationen sker nämligen på det ädla språket…

Nyligen har Ulla-Karin och Mats startat en ekonomisk förening, MAD ALICE, ihop med två andra personer, en fotograf och en tekniker. Tillsammans ska skriva och formge skriftliga produkter – för att det är så roligt att jobba ihop.

– Och varför namnet MAD ALICE ?

– För att vår hund Alice alltid ska lägga sig i det vi gör!

Det är Ulla-Karins dotter Fredrika Markstedt, som har gjort loggan, en stiliserad bild på yviga Alice med sina knallblåa stora ögon.

Mer information om MAD ALICE finns på hemsidan www.madalice.se

Lena Thunberg