Det lågintensiva kriget i Västsahara fortsätter

Den 13 november 2019 bröt Marocko mot eldupphöravtalet med Polisario Front genom att gå in i buffertzonen vid den befästa muren vid Guerguerat i södra Västsahara och attackera civila västsaharier, som befann sig där för att protestera mot de cirka 200 lastbilar som dagligen fraktar ut fisk och grönsaker från den ockuperade delen av Västsahara.

Polisario Front svarade med att förklara, att eldupphöravtalet från 1991 därmed inte längre gällde. Eldupphöravtalet är en del av den Settlement Plan, som FN och dåvarande OAU, lade fram för Marocko och Polisario Front och som skulle resultera i en folkomröstning, där västsaharierna skulle välja ett självständigt Västsahara eller integration med Marocko.

29 år av eldupphör har därmed upphört och ett lågintensivt krig har startat.

Sedan 14 november har SPLA (Saharawi People`s Liberation Army) dagligen attackerat den cirka 270 mil långa befästa mur som Marocko byggt och som delar Västsahara i en ockuperad och en befriad del.

Polisarios militära ledning har rapporterat om material- och personskador på den marockanska sidan.

Marocko har valt att rapportera att vägen söderut mot Mauretanien inte längre är blockerad och att transporten av varor flyter på, i stället för att kommentera krigshandlingarna.

FN:s generalsekreterare har uttryckt oro över händelseutvecklingen.

FN:s säkerhetsråd har haft ett möte men inga beslut har rapporterats.

Inget nytt FN-sändebud efter Horst Köhler, som avgick i maj 2018, har utsetts.

FN-styrkan MINURSO, som består av 196 obeväpnade militära observatörer, kan nu enbart befinna sig på säkra platser och rapportera om det de ser. Den civila delen av MINURSO utvisades av Marocko 2016 samtidigt som FN:s dåvarande generalsekreterare Ban-Ki moon förklarades Persona non grata för att  han kallat Marockos ockupation av Västsahara för en ockupation. MINURSO:s egentliga uppgift är att genomföra folkomröstningen om Västsaharas självständighet. De senaste 10 åren har uppgiften bestått av att bevaka att rapportera om eventuella brott mot eldupphöravtalet.

Den 10 december 2020 förklarade USA:s president Donald Trump att USA erkänner Marockos rätt till Västsahara samtidigt som Marocko erkänner Israel. Vad som händer när Joe Biden tar över som president 20 januari återstår att se.

För ständigt uppdaterad information från Västsaharas Press Service se   https://www.spsrasd.info/news/en