En enkel biljett till helvetet

Zaynaha Sidi greps av marockansk polis 1987 och var "försvunnen" i 4 år.

Open Scars (Öppna sår) heter en serie korta videoklipp på några minuter, där tidigare ”försvunna” västsaharier eller deras anhöriga berättar om vad som hände, när de greps och ”försvann.”

Videoklippen är producerade av Saharawi Voice i flyktinglägren under 2018 – 2019.

Här berättar Zaynaha Sidi i ett fem minuter långt avsnitt om fyra år som försvunnen.

26 år gammal 1987 greps hon av marockansk polis på Casablancas flygplats när hon var på väg till Mauretanien. Hon anklagades för att tillhöra Polisario, ställdes aldrig inför domstol med något formellt åtal. I stället tillbringade hon 7 månader i en poliscell och förflyttades sedan till fängelset i Quarzazate och därefter till fängelset i M`Gouna i Marocko.

”Jag fick inget veta, inte vart jag skulle, inte hur länge jag skulle vara där. Jag hade inga som helst rättigheter.  Det var en enkel biljett till helvetet. Men det var också stor press på de anhöriga till fångarna; förlorade jobb och ständiga trakasserier. Mina barn trodde att jag var i Mauretanien – i fyra år. Ingen ville berätta vad som verkligen hänt.

Se filmen här.