EU-nämnden för överklagan. Kritik från Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

På de mänskliga rättigheternas dag 10 december fattade den lägre instansen av EU-domstolen (Tribunalen) i Luxemburg beslutet att Handelsavtalet om export av jordbruks- och fiskeprodukter från Marocko till EU från 2012 ska upphävas på grund av att även det ockuperade Västsaharas produkter ingår i avtalet.

Detta är en stor seger för västsahariernas representant Polisario som har fört talan i fråga.

EU:s råd för utrikesfrågor vill dock överklaga beslutet. Sveriges utrikesminister Margot Wallström är för överklagandet och begärde stöd från EU-nämnden i söndags 13 december. Riksdagsledamöterna fick endast ett par timmar på sig att svara per mejl senast kl 20 på kvällen.

Majoriteten i EU-nämnden röstade för beslutet men Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna reserverade sig, meddelar Jens Holm (V) som också menar att beslutet var odemokratiskt eftersom det inte fattades efter diskussion på ett möte.

– Det är viktigt att vi inte ska riva upp denna dom, den är folkrättsligt riktig och principiellt viktig för det västsahariska folket, menar Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Olsson.

– Om man stöter sig med Marocko i den här frågan så stöter man sig också med Frankrike. Uppenbarligen vill inte Sverige ta den striden. Men det här är precis den strid man ska ta, för Marocko är en ockupationsmakt, och jordbruks- och fiskeavtalet med Marocko är illegitimt, säger Jens Holm i en artikel Expressen idag.

Margot Wallström uttalar sig inte.

EU:s utrikesministrar sammanträder idag.

Se även:

Expressen 14/12: Wallström vill köpa fisk av ockupationsmakt

Sveriges Radio, Ekot 13/12: Kritik mot regeringens Västsaharapolitik