EU-parlamentet godkände fortsatt marockansk stöld

Flyktinglägren i Algeriet. Foto: Ulla-Karin Karlson

Idag 16 januari godkände Europaparlamentet EU:s handelsavtal med Marocko som även inkluderar Västsahara, trots att det västsahariska folket inte gett sitt samtycke till det. Omröstningssiffrorna blev 444 för och 167 emot. 68 avstod.

EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) skrev i en debattartikel i Aftonbladet 13 januari att EU offrar Västsahara för att Marocko ska stoppa migranter på väg mot Europa.

Jytte Guteland (S), som är ordförande för parlamentets intergrupp för Västsahara beklagar resultatet:

– Jag tycker det här avtalet är ett riktigt lågvattenmärke. Det finns både rättsliga frågetecken och det kan bidra till att fortsätta legitimera den olagliga ockupationen.

– EU:s egen domstol har slagit fast att det behövs samtycke från det västsahariska folket för att Västsahara ska kunna inkluderas i ett avtal mellan EU och ockupationsmakten Marocko. Det västsahariska folket har tydligt protesterat mot avtalet. Det kan inte vara samtycke.

– Västsaharierna måste få sin rätt till självbestämmande. De kan inte fortsätta att förpassas till liv i flyktingläger i öknen, medan EU sluter avtal med Marocko som gynnar en fortsatt ockupation.

Polisario Front fördömer beslutet i EU-parlamentet och påpekar att det är ett direkt slag inte bara mot människorättsförsvarare och internationell lag utan också mot den FN-ledda fredsprocess, som EU säger sig stödja. Polisario kommer nu att starta ännu en juridisk process mot beslutet.

I två tidigare processer har Polisario Front vunnit i EU-domstolen vars domar klargjort att västsahariskt territorium inte kan ingå i avtal mellan EU och Marocko, eftersom Västsahara inte tillhör Marocko. Ändå valde EU-kommissionen, Ministerrådet och nu även EU-parlamentet att gå emot sin egen domstol och att godkänna Marockos rätt att exportera västsahariska varor som sina egna.