Fängelse för fotbollsfirarna

El Aaiún 19 juli 2019 Marockansk polis angriper västsahariska fotbollsfirare.

De 10 personer, nio västsaharier och en marockan, som greps i El Aaiún 19 juli i samband med att västsaharier firade Algeriets seger i Afrikanska mästerskapet i fotboll, dömdes 4 september till fängelse i mellan två och ett halvt år och ett år.

På kvällen 19 juli rusade västsaharier ut på gatorna för att fira att Marockos ärkefiende och västsahariernas stöd Algeriet hade vunnit finalmatchen mot Senegal.

Redan före matchen hade marockansk polis i ockuperade Västsahara stängt caféer och placerat ut poliser och vattenkanonbilar i centrala El Aaiún. Fotbollsfirarna trycktes sedan ihop på grund av flera avspärrningar, när de sprang ut från kaféerna för att fira segern.

En ung västsaharisk kvinna blev påkörd på ett övergångsställe av en kolonn polisbilar, som gjorde en snabb utryckning längs en huvudgata. Kvinnan dog samma kväll på sjukhus.

Bråk med stenkastning uppstod mellan polis och fotbollsfirare. Både uniformerad och civilklädd polis deltog i stenkastningen. De använde gummikulor och hett vatten i vattenkanonbilarna mot fotbollsfirarna.

På kvällen och dagarna efter 19 juli greps 14 personer och fängslades. Fyra av dessa var minderåriga men släpptes senare villkorligt.

De 10 anklagades för att ha hindrat trafiken, förolämpat poliser och vandaliserat egendom. De anklagade förnekade brott.

Rättegången var utsatt till 6/8 men sköts upp till 19/8 utan att domaren gav någon verklig orsak. De åtalade fick stanna kvar fortsatt fängslade.

Rättegången 19/8 sköts också upp till 28/8 därför att två advokater saknades på grund av semester.

Rättegången 28/8 sköts upp till 4/9 på grund av att ”allmänheten” inte var representerad.

Vid rättegången 4/9 dömdes de 10 till fängelse i:

2,5 år  4 personer

1,5 år  3 personer

1 år  3 personer

Den spanska juristen Cristina Martinez de Lugo reste till El Aaiún för att närvara som observatör vid rättegången 6/8. Hon stoppades dock av passpolis i Casablanca och fick inte resa vidare.

När hon försökte ta sig till El Aaiún för att delta i den uppskjutna rättegången 19/8 stoppades hon åter i Casablanca av polis och fick veta att hon inte var välkommen i Marocko. Hon var alltså på väg till Västsahara.

Inga observatörer deltog i rättegången 4 september. De dömda är nu förda till det ökända så kallade Svarta fängelset i El Aaiún.

Det är vanligt att rättegångar skjuts upp för att förhindra att internationella observatörer kommer till rättegångarna.

Lena Thunberg

Källa och foto: Equipe Media

Läs mer i denna artikel i Omvärlden.